2019.10.03. 17:29
HÍR-védjegy: a gulyást nem adjuk
A Hagyományok – Ízek – Régiók (HÍR) védjegyre pályázott a gulyással és a hungarikum gulyáslevessel a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége (MNHSz). A két ételt szerdán a Kondorosi Csárdában Prohászka Béla alelnök és mesterszakács kollégái, Tímár András, valamint Csonka Zsolt készítették el. A HÍR bírálóbizottság hamarosan dönt.
Guly‡s Ð Guly‡s ÐGuly‡sleves bemutat— f?zŽs Guly‡sleves bemutat— f?zŽs Guly‡sleves bemutat— f?zŽs a Hagyom‡nyok- a Hagyom‡nyok-êzek-RŽgi—k (HêR) vŽdjegy haszn‡lati jog‡nak elnyerŽsŽr RŽgi—k (HêR) vŽdjegy haszn‡lati jog‡nak elnyerŽsŽre A guly‡s Žs a guly‡sleves elkŽsz’tŽsŽnek bemutat‡sa, melyben kzrem?kdnek: T’m‡r Andr‡s, Venesz-d’jas mesterszak‡cs Csonka Zsolt, Executive chef Proh‡szka BŽla, Venesz-d’jas mesterszak‡cs, a Magyar Nemzeti ƒrtŽkek Žs Hungarikumok SzvetsŽgŽnek alelnke Dr. Pesti Imre, orsz‡ggy?lŽsi kŽpvisel?, a Magyar Nemzeti ƒrtŽkek Žs Hungarikumok SzvetsŽge elnkŽnek ksznt?je
Fotó: Imre György
Dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő, az MNHSz elnöke hangsúlyozta, a gulyást nem adjuk, mert az a mienk, magyaroké. Ezzel arra utalt, hogy a ,,sógorok”, vagyis az osztrákok a monarchiához kötik ezt a gasztronómiai csodát, pedig abszolút magyar ételről van szó, hasonlóan a gulyásleveshez. Marhapásztorok főzték az 1790-es évektől az Alföldön.
– Szövetségünk célja nemzeti értékeink felkutatása, népszerűsítése, hagyományaink megőrzése, a magyarságtudat erősítése, a hazai és külföldi rendezvényeken való aktív részvétel – hangsúlyozta dr. Pesti Imre. – A gulyást és a gulyáslevest is menedzseljük külföldön – már Kínában is –, ehhez pedig fontos a HÍR-védjegy megszerzése.
Pallóné dr. Kisérdi Imola, a HÍR bírálóbizottság elnöke elmondta, a kiírás feltételeinek ezek az ételek megfelelnek. Hagyományosan állítják el, több mint 50 éves a történelmi múltjuk, és alföldi pásztorételként tájegységhez kötődnek.
– A HÍR-védjegy használati jogát 2010-es megalapítása óta a pályázók 176 termékkel nyerték el – ecsetelte az elnök. – Mindez a fogyasztókra is érinti, hiszen ez jelzi számukra, hogy hagyományos, tájjelegű termékkel van dolguk.
Prohászka Béla kitért arra, a hungarikum gulyásleves egyéb hungarikumokat is tartalmaz a mangalicazsírtól a makói vöröshagymáig vagy a szegedi, kalocsai őrölt fűszerpaprikáig. Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke arról szólt, hogy az ízek csodálatos kavalkádjához megyénk gazdái is hozzájárulnak az általuk előállított minőségi alapanyagokkal.
A HÍR-védjegyet 2010 óta 176 termékkel nyerték el.