Békés megye

2019.10.28. 11:25

Ősszel is bőven akad teendő a kertekben

Sok kertben még piroslik a paradicsom az elhúzódó napsütéses időnek köszönhetően, miközben számos termés már befőttként vagy lekvárként üldögél társaival a kamrában. Ám a rámpás és a murci ideje még csak most érkezett el igazán. Cikkünkben a kiskertekkel való őszi teendőket szedtük csokorba.

Balázs Anett

Ősszel a termények betakarítása, szedése mellett számtalan egyéb tennivaló is akad a kiskertekben. Hankó János békéscsabai kertész elmondta, ilyenkor már leszedtük a szilvát, a szőlőt, valamint az alma- és körtefajtákat, továbbá a késői érésű őszibarackot is. Amit nem eszünk meg, azt feldolgozzuk, befőzzük.

– Fontos, hogy amikor leszedtük a termést a gyümölcsfáinkról, akkor se feledkezzünk el a növényvédelemről, a csapadék pótlásáról – hangsúlyozta Hankó János. – Ha korán tavasszal szeretnénk salátát fogyasztani, akkor elvethetjük az áttelelő fajtát. Akinek lehetősége van a téli fagyok ellen fóliával védeni a vetéseket, azok elvethetik a sóska és a spenót magjait is. A konyhakertet tartsuk gyommentesen, figyeljünk a gyepünkre. A virágoskertekbe pedig ültethetjük a hagymás növényeket.

Az avar jó takaró lehet télire /Illusztráció: Shutterstock/

Mótyán Tibor, a Szarvasi Tessedik Sámuel Kertbarát Kör elnöke arról szólt, bár még a héten kitarthat a jó idő, az első fagyok előtt fontos leszedni a még pirosló paradicsomokat és paprikákat.

– A kiskerttulajdonos feláshatja azt a területet, ami már letermett. A fákat, mivel még most jó idő van, célszerű lemosó permetezéssel védeni a különböző kártevőktől. Miután a gyümölcsfák elvégezték fő dolgukat, azok lehullott leveleit össze kell szedni. Ez az avar jó célt szolgálhat a dísznövények vagy akár a szőlő téli letakarására is. Kivételt képez a diófa levele, mert az olyan illóanyagokat tartalmaz, amely nem használ a növényzetnek – figyelmeztetett Mótyán Tibor.

Hozzátette, ilyenkor lehet még fákat is ültetni, de arra figyelni kell, hogy a csemetén már ne legyen levél, mert az megzavarhatja a vegetációt.

A kertbarátok elmondták, ilyenkor már javában készül a must, amiből később finom borok lesznek, továbbá a pálinkafőzdékben is nagyüzem van, és most van szezonja a káposzta savanyításának is, amelyek mind a kiskertek gondozásának velejárói.

– Lassan elkészül az újbor, amit mi, tótok rámpásnak nevezünk. Ez a borkészítés azon folyamata, amikor még nem tisztult le a nedű teljesen, a sűrűje már leülepedett, de még nem csillogó. Ez tele van vitaminokkal, üde, reduktív jellegű ital, amit igazán érdemes inni. Ezt előzi meg a murci, amikor még forr a must, de már átfordult egy másik stádiumba. Ez szintén finom és vitamindús – árulta el Mótyán Tibor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában