Békés megye

2019.12.29. 06:55

Siketnek álcázott szélhámosok kérnek pénzt

Megjelentek Békés megyében is azok a szélhámosok, akik magukat siketnek, hallássérültnek álcázva igyekeznek pénzhez jutni. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségénél hangsúlyozták: közterületen nem gyűjtenek adományokat.

Licska Balázs

Egy országos, de Békés megyében is jelentkező problémára hívta fel a figyelmet egy olvasó, miszerint vannak, akik magukat siketnek, hallássérültnek feltüntetve igyekeznek pénzhez jutni. Egy táblát tartanak maguk előtt, ami első ránézésre hitelesnek tűnik, de figyelmesebben szemügyre véve látszik, átverésről van szó.

Magukat siketnek álcázva igyekeznek pénzt gyűjteni /Illusztráció: Shutterstock/

Az üggyel kapcsolatban a SINOSZ, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége kiadott egy állásfoglalást. Mint írták, a szélhámosok általában két módszerrel próbálnak adományokhoz jutni.

Az egyik, hogy a magukat hallássérültnek, siketnek vallók kis értékű ajándéktárgyakat – kulcstartókat, szobrocskákat, zászlókat – árusítanak engedély nélkül. Olyan, mintha adományt, 500 forintot kérnének, amiért cserébe, köszönetképpen jár az ajándék. A kéregetők – akik nem feltétlenül magyarok és nem siketek, nagyothallók – kerülik a szóbeli kommunikációt. Van, hogy a tájékoztató kártyákat az ajándéktárggyal együtt leteszik az ember elé, elmennek, majd visszatérnek.

A másik – és egyre terjedőbb –, hogy a kéregetők egy szervezeti adománygyűjtő akció látszatát keltik, és egy egyesület vagy alapítvány önkénteseként tüntetik fel magukat. Azzal igyekeznek magukat és tevékenységüket hitelessé tenni, hogy olyan nyomtatványt mutogatnak, amin valamilyen fogyatékosságügyi vagy beteg gyerekekkel foglalkozó szervezetet tüntetnek fel megbízóként. Ezek nem is létező szervezetek. Gyanús lehet, ha hiányzik az igazolvány vagy a személynevet tartalmazó kitűző, ha helyesírási hibáktól hemzseg, magyartalan a szöveg, ha az önkéntesnek látszó ember követelőzik.

– A SINOSZ nem folytat közterületi adománygyűjtő tevékenységet, határozottan elhatárolódunk az esetektől – emelték ki a szövetségnél.

– Békés megyében is előfordul, hogy adománygyűjtők miatt érkezik bejelentés. Minden bejelentést megvizsgálnak, bűncselekmény gyanúja esetén nyomozást rendelnek el – mondták a rendőrségen.

Azt tanácsolták: ha az ismeretlen telefonáló adományt kér, a saját adataikat ne adják meg. Keressék fel a szervezetet, közvetlenül nekik juttassák el az adományt. Ne közvetítőn keresztül küldjenek pénzt. Igaz ez akkor is, ha a személyesen adományt gyűjtőkkel kapcsolatosan kételyük merül fel.

Az utcazenészek kapnak engedélyt

– Az önkormányzathoz nem érkezett átverős adománygyűjtésekkel kapcsolatos bejegyzés – mondta Szarvas Péter polgármester. Önmagában az adománygyűjtéshez nincs szükség közterület-használati engedélyre, csak akkor, ha rendezvényhez kapcsolódik.

Elmondta: az utcai zenészeket nem tekintik adománygyűjtőknek, hiszen ők nem egy harmadik személy vagy egy közös cél miatt települnek ki, hanem azért, hogy saját jövedelmüket gyarapítsák. Az utcazenészek részére adnak ki engedélyt, amelyben a közterület állagmegóvása mellett néhány előírást rögzítenek, például: egy helyszínen nem zenélhetnek egy óránál hosszabb ideig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában