fejlesztés, videóval

2020.04.22. 17:23

Okoszebra segíti a biztonságos közlekedést Gyulán

Elkészült a SafeCross® Okos Zebra Gyulán, a Béke sugárút és a Hétvezér utca kereszteződésénél – tudtuk meg dr. Görgényi Ernő polgármestertől. A beruházás tovább erősíti a közlekedésbiztonságot a fürdővárosban.

Papp Gábor

A képviselő-testület még tavaly október 31-i ülésén döntött arról, hogy részt vesz a Generali a Biztonságért Alapítvány pályázatán, amelynek célja, hogy a kandidáló településen okoszebrát alakítsanak ki – nyilatkozta hírportálunknak a fejlesztés hátterével kapcsolatban dr. Görgényi Ernő. A polgármester elmondta, a fejlesztéshez a legmegfelelőbb helyszínnek a Béke sugárút és a Hétvezér utca kereszteződését tekintették.

Dr. Görgényi Ernő: erősítjük a közlekedésbiztonságot /Fotó: Kiss Zoltán/

– Több lakossági megkeresést, panaszt, észrevételt kaptunk a területen található gyalogátkelő-hellyel kapcsolatban. Korábban néhány baleset is előfordult a zebra környékén – folytatta a gondolatot a polgármester. – Természetesen a szakemberekkel is egyeztettünk, és munkatársaink is felmérték a körülményeket. Mindezek eredményeket született meg a testületi határozat arról, hogy pályázunk az említett alapítványi kiírásra, hogy az említett innovatív módon erősítsük a közlekedésbiztonságot. A beruházás mind a gyalogosokat, mind az autósokat segíti majd.

Dr. Görgényi Ernő kérdésünkre kitért arra, hogy az okoszebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, mely az útburkolatban elhelyezett aktív LED-prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét, a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladó gyalogosokra.

– A rendszer csak akkor lép működésbe, amikor a zebrán ténylegesen áthalad a gyalogos – hangsúlyozta a városvezető.

Ötven százalékos a támogatás

Dr. Görgényi Ernő hírportálunknak elmondta, a fejlesztés teljes költsége mintegy 2 millió 690 ezer forint, melynek 50 százalékát a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatása teszi ki, a kivitelezési költségek másik felét az adófizetőknek köszönhetően az önkormányzat biztosítja.

A városban egyébként kiemelt figyelmet fordítanak a közlekedésbiztonság erősítésére, aminek csak egyik eleme a most elkészült okoszebra. A teljesség igénye nélkül számos kerékpárút újult meg és új is létesült, az út- és járdafejlesztések is folyamatosak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában