Advent

2020.12.19. 06:55

Az ünnepvárás jegyében telnek a mindennapok a megye óvodáiban

Karácsony közeledtével az óvodások mindennapjait a csodavárás hangulata tölti meg. Idén ennek az érzésnek és a fantáziának a szerepe még erősebb, a gyermeki hit felett ebben a nehéz időszakban a pedagógusok még inkább igyekeznek őrködni. „Belestünk” a megye óvodáiba, ahol a járvány dacára szebbnél szebb hagyományok elevenednek meg.

Nagy Szilvia

20201218 Sarkad Karácsonyi ünnepség a Cifra Palota Óvodában fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Várakozással telnek a hetek a Waldorf-kezdeményezésű sarkadi Cifra Palota Természetközeli Óvodában, ahol a falat csillagokkal tarkított éjkék lepel borítja.

– Ahogy haladunk előre az időben, követve a csillagokat, az évszakasztalunk is megelevenedik – mesélte Novák Magdolna. Az intézmény vezetője elárulta, a betlehemi istálló tűnemez figurái, Mária és József minden nap lépegetnek, s amikor a legutolsó csillaghoz érnek, megszületik Jézus. A várakozás heteiben a gyerekek énekelnek, viaszgyertyát öntenek, diót törnek, Mária-játékot játszanak.

– Minden délelőtt az adventi asztal köré ülünk, gyertyát gyújtunk és elmondunk egy fohászt – sorolta Novák Magdolna. Hozzátette, ezután közösen lesik meg az „angyalpostát”, azaz plafonról lelógó gyapjúangyalkás faágat.

– Egymás után kapják a gyerekek a levelet, benne képeslappal, hozzájuk illő verssel – árulta el az óvodapedagógus, aki szerint a lényeg, hogy a kicsik legyenek képesek várakozni és megtapasztalják az aktív várakozás beteljesülését.

Sarkadon meghitt hangulatú „szertartás” vár a kicsikre /Fotók: Bencsik Ádám/

A békéscsabai Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda nevelői is nap mint nap azon munkálkodnak, hogy az ünnepvárás önfeledt legyen.

– Szerettük volna, hogy a járvány hatásait a lehető legkevésbé érezzék

– emelte ki Pribelszki Péterné intézményvezető. Hozzátette, a szabályokat betartják, így a hagyományos családi karácsony idén elmaradt, de minden dolgozó igyekszik megteremteni a megszokott, szeretetteljes légkört.

Az intézmény falai közt halk zene szól, illóolajat párologtatnak. Minden csoportszobában igazi, szalmadíszekkel, alma-és narancskarikákkal ékesített fenyőfa illatozik, énekszó hallatszik. Az elültetett Luca-búza már az otthonokban érlelődik.

– Az adventi vásár már 4. éve hagyomány, idén is kínáltuk a szülők által készített portékákat az udvaron – tudtuk meg a vezetőtől, aki elárulta, a befolyt összegből, zöld óvoda lévén, az udvart fásítják, virágosítják, „színezik” tovább tavasszal. Pribelszki Péterné kiemelte, a karácsonyi ünnepség idén a biztonság jegyében telt, a nagycsoportosok betlehemi műsorát videóra vették és minden kisgyerek a saját csoportszobájában nézte meg, közben megérkezett a Jézuska is.

Családias légkörben telt az advent a csárdaszállási Napraforgó kistérségi óvodában is. Dajkó Edit elmondta, idén különleges élményben volt része a gyerekeknek, együtt nézték meg a művelődési házban kiállított mézeskalácsfalut. Az óvodapedagógus hozzátette, a nyolc gyermeknek igyekeznek varázslatot csempészni a mindennapjaiba. Az adventi angyal rendszeresen hoz üzenetet: kéréseket tolmácsol, vagy épp a soron következő gyertya meggyújtására ösztönöz.

A járvány miatt a többi intézménnyel közös ünneplés elmaradt, és igazi mézeskalácsot sem sütöttek, ám a babakonyhában készült sólisztgyurma-másolat, amely visszaadta a karácsonyváró hangulatot. Dajkó Edit elmondta, fenyőjüket minden nap körbeállják, gyakorolják az ünnepi verset, amit otthon mindenki elmondhat. Nagy sétáik alatt megszámolják, mennyivel kerültek közelebb a karácsonyhoz és közben a falu Betlehemes dísze felé veszik az irányt.

A sarkadi óvodában különleges szimbólum az adventi spirálkoszorú

A természetközeli óvodában az ünnepkör végén az úgynevezett adventi spirál, más néven adventi kert köré gyűltek a kicsik, a fenyőágakból kirakott utat mindenki bejárta. A gyerekek a „koszorú” belsejében levő, rózsával díszített gyertyáról meggyújtották a saját, kisebb, almába szúrt gyertyáikat, majd letették a földre, egy-egy aranycsillagra.

A kis „szertartást” rengeteg szimbólum hatja át: a nagy gyertya fénye a krisztusi fényt jelképezi, a kis gyertyák lángja az ember fényét jelentik, a rózsa pedig a beteljesülést, a tovább fejlődést. Novák Magdolna elmondta, a gyerekek csak látják, érzik, átélik ezeket a varázslatos pillanatokat, miközben a pedagógusok pontosan ismerik a mögöttes tartalmat, de nem hangsúlyozzák.

– Az ünnephez igazodva belélegzünk, alkotunk, kilélegzünk, majd megnyugszunk – foglalta össze, hozzátéve, otthon minden család saját hite szerint ünnepel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában