Szarvas

2021.03.02. 10:19

Lehullott az agancs az állatparkban

Levetette agancsát a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának hétéves gímszarvas bikája, Bátor.

beol.hu

Ez a jeles, ugyanakkor teljesen természetes esemény minden évben a február közepétől március közepéig tartó időszakban következik be – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

Mint az a bejegyzésből kiderül, ilyenkor, a tavasz kezdetén nemcsak az emberek, hanem a gímszarvasok szervezetében is változik a különböző hormonok szintje. Az állat agancsrózsáinál ún. csontfaló sejtek jelennek meg, amik felfalják a kötőszövetet, így a koponya részét képező csontcsap és az agancsrózsa elválik egymástól – ezért „veszíti el” az állat az agancsát.

Bátor levetette agancsát /Fotók: Bencsik Antal Zsolt/

Az új agancs szinte azonnal növekedésnek indul, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett háncs, vagy barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami megfelelő táplálkozás esetén akár napi 2-2,5 cm-t is képes fejlődni. Az újonnan kifejlődő agancs teljesen megőrzi a korábbi, már elhullajtott formáját, csak évről-évre nagyobbá és terebélyesebbé válik – olvasható a nemzeti park honlapján.

Bátor, évről évre lehullatott agancsai a Körösvölgyi Állatpark gímkifutójának falára kerülnek bemutatási céllal, hogy a nemzeti park vendégei is végig kísérhessék, hogyan fejlődött pompás fejdísze az évek során.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában