2021.06.04. 16:07
Több mint kilencszáz minta érkezett a pálinkaversenyre
Megtartották a 21. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante – 2021 Pálinka- és Párlatverseny érzékszervi zsűrizését csütörtökön és pénteken a békéscsabai Panoráma Hotelben.
20210604 Békéscsaba Pálinkafesztivál szakmai zsűrizése a Panoráma hotelben Fotó: Imre György Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap
A versenyre idén két kategóriában nevezhettek az érdeklődők: a bérfőzetők és magánfőzők párlatait várták a megmérettetésre. Összesen 911 minta érkezett, amely túlszárnyalta a tavalyi 838 mintát. Magyarország szinte minden részéről, nagyobb városokból és kisebb településekről is, a teljesség igénye nélkül Kazincbarcikáról, Muhiról, Nagykállóról, Mórról, Kaposvárról, Porrogról, Nyíregyházáról, Bogyoszlóról, Sopronból egyaránt küldtek be párlatokat, de határon túli nevezések is akadtak Szerbiából, Romániából és Szlovákiából.
Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki majd félszáz fajta párlatot nevezett a megmérettetésre. Legtöbb párlat az idei évben ismét szőlőből érkezett, utána a szilva, majd a vadon termő és erdei gyümölcs kategória volt a legnépszerűbb. Bérfőzetett párlatból 237 minta, míg magánfőzött párlatból 674 minta érkezett a megmérettetésre.
Pálinkákat zsűriztek Békéscsabán
Adamik Anikó, a verseny igazgatója, egy személyben a fesztivál szakmai koordinátora lapunknak elmondta, az érzékszervi zsűrit 22 szakember alkotta. Egyebek mellett vizsgálták, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást ugyancsak pontozták.
Az érzékszervi zsűrizést követően az aranyérmes termékek közül választják ki a kategória-győzteseket, a champion érmet nyert párlatokat. Adamik Anikó kérdésünkre kiemelte, a rengeteg visszatérő nevező mellett nagyon sok új nevezőt is köszönthettek idén is, a magánfőzetők száma ismét gyarapodott.