Békéscsaba/Gyula

2021.06.04. 16:07

Több mint kilencszáz minta érkezett a pálinkaversenyre

Megtartották a 21. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante – 2021 Pálinka- és Párlatverseny érzékszervi zsűrizését csütörtökön és pénteken a békéscsabai Panoráma Hotelben.

P. G.

20210604 Békéscsaba Pálinkafesztivál szakmai zsűrizése a Panoráma hotelben Fotó: Imre György Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

A versenyre idén két kategóriában nevezhettek az érdeklődők: a bérfőzetők és magánfőzők párlatait várták a megmérettetésre. Összesen 911 minta érkezett, amely túlszárnyalta a tavalyi 838 mintát. Magyarország szinte minden részéről, nagyobb városokból és kisebb településekről is, a teljesség igénye nélkül Kazincbarcikáról, Muhiról, Nagykállóról, Mórról, Kaposvárról, Porrogról, Nyíregyházáról, Bogyoszlóról, Sopronból egyaránt küldtek be párlatokat, de határon túli nevezések is akadtak Szerbiából, Romániából és Szlovákiából.

A zsűrinek ezúttal is nehéz dolga volt /Fotó: Imre György/

Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki majd félszáz fajta párlatot nevezett a megmérettetésre. Legtöbb párlat az idei évben ismét szőlőből érkezett, utána a szilva, majd a vadon termő és erdei gyümölcs kategória volt a legnépszerűbb. Bérfőzetett párlatból 237 minta, míg magánfőzött párlatból 674 minta érkezett a megmérettetésre.

Adamik Anikó, a verseny igazgatója, egy személyben a fesztivál szakmai koordinátora lapunknak elmondta, az érzékszervi zsűrit 22 szakember alkotta. Egyebek mellett vizsgálták, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást ugyancsak pontozták.

Az érzékszervi zsűrizést követően az aranyérmes termékek közül választják ki a kategória-győzteseket, a champion érmet nyert párlatokat. Adamik Anikó kérdésünkre kiemelte, a rengeteg visszatérő nevező mellett nagyon sok új nevezőt is köszönthettek idén is, a magánfőzetők száma ismét gyarapodott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában