kézműves kör

2021.11.23. 16:35

Ötven hölgy horgolta a kovácsháziak különleges karácsonyfáját

Nemes jegenyefenyő, a lucfenyő, a nordmannfenyő mellett hódít a műanyag, a hologrammal vetített, a fém vázszerkezetes karácsonyfa szerte a világban. Mezőkovácsházán egy kuriózummal bővül 2021-ben az adventi ünnepkörhöz kapcsolódóan elkészülő karácsonyfa, amit ügyes kezű lányok, asszonyok álmodtak meg. Horgolt szépséget állítanak két kezük munkájának az eredményeként. Ezekben a napokban öltöztetik a vázszerkezetet.

Cs. I.

A kreatív kézművesek bármire képesek. Bármelyik ünnepkörhöz kapcsolódva meglepetésekkel örvendeztetik meg embertársaikat. A mezőkovácsháziak sem kivételek. Jankó Erzsébet, aki szíve, motorja a Kovácsházi Kézműves Körnek, lelkes kis közösségével és az alkalmi bedolgozókkal nagy fába vágta a fejszéjét. Egy nagy csapatként Lizica Dochia ötletének kidolgozására vállalkoztak.

Stílusoson fogalmazzunk: horgolótűik és fonalaik hangtalan hurkolásival egy újabb küldetést teljesítenek.

Horgolt fenyőfa állítására készülnek a kreatív hölgyek. A hatalmas fém szerkezetre hétfőtől felpróbálják a sok kicsi horgolt téglalap összeállításából körvonalazódó végeredményt. Nagyon szépen alakul a forma. Az izgalom határtalan, a váz öltöztetésében sokan részt vesznek a Kalocsa Róza Művelődési Központ mögötti szabad területen. A csúcsdíszről még szó se esett!

Napok óta illesztik, rögzítik a munkadarabokat az asszonyok a vázra /Fotók: Gigacz Balázs/

De először lássuk a horgolt matekot! A majd 5 méter magas vázszerkezetre (amit az önkormányzat csináltatott az ötletgazdákat ezzel is támogatva) 15X15 centiméteres lapokat ötven hölgy horgolta lelkesen. 800-nál is több lapocskát dolgoztak össze az elmúlt napokban. A csúcsdísz egy horgolt csillag lesz.

– A mi kis közösségünknek az a célja, hogy népszerűsítse a népművészeti kismesterségeket. Konkrétan ennek a kezdeményezésnek pedig a közösségkovácsolás volt a szándéka.

Úgy érzem, jó úton járunk. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki ebben a támogatónk. Sokan várják a végeredményt – mesélte az elmúlt mozgalmas időszak történéseit Jankó Erzsébet.

Megtudtuk, hogy vasárnap állítják fel a kovácsháziak a város központjában a horgolt karácsonyfát. Alulról megvilágítva újabb települési látványosságnak is szánják.

Karácsonyfák, különlegességek a nagyvilágban

Az emberi fantázia határtalan. Állítottak már karácsonyfát, olyat is, amelyen Swarowski-kristályok ékeskedtek. Meg olyat, amelyről kolbászok lógtak – szigorúan cementből megformálva. A világ alighanem legdrágább karácsonyfáját Münchenben állították fel, ugyanis szaloncukor vagy angyalhaj helyett egyunciás aranyérmék díszítették. Talán a világ egyik legfényesebb karácsonyfáját Tokióban állították, a fához több millió LED-égőt használtak.

Az izzókat egy fenyő alakú keretre aggatták fel, amik messziről adták ki a formát. A nem létező karácsonyfa: bár látszott, mégsem létezett az Amszterdamban felállított fa, mivel hologrammal vetítették ki. Amerikában támadt az az ötlet, hogy whiskeyshordóból és -ládából csinálnak karácsonyfát. Élő ünnepi alkotást hozott létre 4030 ember, ők összeálltak, hogy megalkossák a világ legnagyobb, emberekből álló fáját.

Kapcsolódó cikkünk:

[embed]https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megerkezett-bekescsaba-karacsonyfaja-4530797/[/embed]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában