Békéscsaba

2021.12.23. 13:45

Nincs karácsony mákos és diós bejgli nélkül

A bejgli továbbra is jellegzetes karácsonyi sütemény megyénkben. Van hozzá elegendő mák és dióbél, áruk széles skálán mozog. A máké jellemzően 1000–1500 forint, a dióbélé 3000–5000 forint között. A boltokban nemcsak az árat érdemes nézni, hanem azt is, hogy mennyi cukrot tartalmaz a darált dió és mák. Minél többet, annál olcsóbb. A klasszikus bejglik mellett hódít ma már a gesztenyés, a marcipános, a kókuszos, sőt a kolbászos is.

Nyemcsok László

Fotó: Imre György

Salamon Edina, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum néprajzos muzeológusa elmondta, Csabán karácsonyeste a módos evangélikus családok többfogásos vacsorát tálaltak. Először egy gerezd fokhagymát ettek meg kaláccsal, majd káposztalevest kolbásszal, töltött káposztát, sült kolbászt, mákos-mézes metéltet, ezután pedig mákos és diós bejglit fogyasztottak. 

– A bejgli tradicionális magyar étel, a karácsonyi asztal elengedhetetlen eleme – hangsúlyozta Salamon Edina. 

– Hagyományosan dióval vagy mákkal töltött, hiszen a népi hiedelem szerint a dió a rontás ellen hasznos, a mák pedig bőséget hoz a házhoz. A bejgli elnevezés német eredetű, a beugenből (meghajlítás) származik, és eredetileg hajlított, patkó formájú volt. Osztrák közvetítéssel érkezett Magyarországra, és terjedt el a 19. század második felében, hiszen hazánkban ekkortól kezdték a német divatnak megfelelően ünnepelni a karácsonyt. Bár Békéscsabán, a megyében is a legismertebb a mákos és a diós, újabban meggyes, aszalt szilvás, meggyes-mákos, gesztenyés-szilvás, almás-mákos és a káposztás változata is elterjedt­. 

Rajki István kolbászhúsból is készít bejglitölteléket, az édes sütemények mellett ez is közkedvelt Békés megyében /Fotó: Imre György/

Rajki István és leánya, Beáta – mindketten békéscsabai cukrászmesterek – kiemelte, a bejgliforgalmon is látszik, hogy ez a karácsony süteménye. A házilag készített vagy a már bevált pékségekben, cukrászatokban vásárolt a legmegbízhatóbb az alapanyagok és a megszokott ízek miatt is. 

– A bejglit néhány napon át pihentetjük, össze kell érnie, akkor válik az íze harmonikussá – ecsetelte Rajki István. – Mézet mi azért teszünk bele, mert segíti a tészta visszapuhulását. A tekerésnél vigyázzunk, hogy ne legyen szoros. A töltelék ne legyen lágy, különben szétreped. 

A tészta gyúrásánál a folyadékmennyiség háromnegyedét öntsük rá először, ezzel dolgozzuk ki, ha keménynek találjuk, öntsük hozzá a többi folyadékot. 

A gyomaendrődi származású, jelenleg Gödön élő Farkasinszki Ildikó kiemelte, a karácsony családjukban elképzelhetetlen bejgli nélkül: – Anyukám még a hagyományos ízvilágban készítette ezt a finomságot, én szeretek kísérletezni, különleges fűszereket, új ízeket kipróbálni – emelte ki. – Persze, most is ott van az ünnepi asztalon a gyermekkorom emlékét idéző mákos és diós jó sok töltelékkel, de minden évben kerül mellé valami rendhagyó is. Idén a gesztenyetöltelék pikantériáját egy kis narancslekvár és sok-sok aszalt meggy adja, amit előzetesen rumba áztatva puhítottam meg. A szabály itt is igaz, hogy a bejgli akkor finom, ha a töltelék legalább annyi, mint a tészta. Sokan félnek hozzáfogni a bejglisütéshez, tartanak attól, hogy kireped, úgysem sikerül, de azt ajánlom, bátran fogjanak hozzá, nincs benne semmi ördöngösség, csak oda kell figyelni. 

Farkasinszki Ildikó idén egy különleges, gesztenyés bejglivel rukkolt elő, receptjét velünk is megosztotta /Fotó: Mindmegette.hu/

Ildikó a Grill-Ázs Sütisuli vezetője, és itt is nagyon népszerű a bejglitéma. Karácsony előtt együtt sütik meg a jellegzetes ünnepi finomságokat sokféle töltelékkel. Számára az a legnagyobb öröm, amikor látja az elégedett, büszke arcokat, hiszen ha betartunk néhány alapszabályt, biztosan sikerül ez a csodás, márványos, omlós sütemény. 

Bejgligubát is süt az ünnep idején az alelnök

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke lapunknak hangsúlyozta, ő úgy ­szereti a bejglit, ha a tészta a tölteléket szinte csak összefogja. A mákosba mindig tesz reszelt citrom- és narancshéjat, a diósba mandulát, illetve pisztáciát. ­Elmondta, a megszikkadt, felszeletelt süteményekből gyakran bejgligubát is készít. Langyos, vaníliás, cukros tejjel leforrázza, összekeveri a szeleteket tojáshabbal és sárgakrémmel (tej, tojássárgája, cukor és vaníliás pudingpor), majd kivajazott jénai tálban megsüti. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában