2022.12.16. 06:32
Haluskát készítettek a békéscsabai óvodások
A szlovák gasztronómiai tradíciókkal ismerkedtek a gyerekek csütörtökön a békéscsabai Kölcsey óvodában.
Fotók: Für Henrik
Pribelszki Péterné elmondta, Seres Aida óvodapedagógus közreműködésével egész évben nagy hangsúlyt fektetnek a szlovák nemzetiség nyelvének és kultúrájának megismertetésére, ápolására.
– A Nemzetiségek napja alkalmából minden decemberben Haluska-napot is tartunk. A gyerekek a hagyományos, kézzel gyúrt, késsel vágott haluskatészta készítésének rejtelmeibe nyerhetnek bepillantást, sőt, ők maguk is szorgoskodnak.
A legörömtelibb természetesen a kóstolás, mindig népszerű a diós, a mákos, a brindzás haluska is – részletezte az intézményvezető.
Hozzátette, idén alkalomhoz illő minimúzeumot is berendeztek az óvoda udvarán, Szvarnasz Alexandroszné intézményvezető-helyettes jóvoltából népviseletbe öltöztetett bábut, régi mákdarálót, mozsarat, zománcos fazekat, bögrét, szakajtót, abroszt, kiskötényt tekinthettek meg a gyerekek.
A haluskakészítést teljes egészében a Békéscsaba szlovák önkormányzata támogatta; Kiszely András elnök kiemelte, szívügyük azon intézmények mellé állni, amelyek hűen őrzik és tovább is adják a hagyományokat.
– A Kölcsey óvodában több évtizedes múltra tekint vissza a haluska készítése, amely a szlovákság – egész évben, de karácsonykor különösen – fontos étele. A Jaminai Szlovák Hagyományőrző Klub tagjaival – Lengyel Györgyné Jutkával, Hrabovszki Pálné Marikával, Hrabovszki Jánosné Erzsikével, Mészáros Péterné Margitkával, Nagy Zoltánné Erzsikével, valamint Tóth Mihály elnökhelyettessel – gyúrtak, nyújtottak, szeltek a gyerekek. Az asszonyok minden csoportnak megmutatták a jó haluska titkát, ami szlovák tradíció szerint Szentestén is az asztalra kerül – részletezte.
Hozzáfűzte, december 24-én mindent étket az asztalra tesznek már a vacsorát megelőzően, ezzel őrizve a háziasszony nyugalmát, jelképezve a család megbonthatatlan egységét.
A gazda felvágja a legszebb almát, amiből mindenkinek jut egy-egy cikkely, majd az egészség reményében a családtagok mézbe mártott fokhagymát fogyasztanak. Feltörnek egy-egy szem diót is, akié kevésbé egészséges, annak a következő évben jobban oda kell figyelnie magára. Az asztalra kolbásszal készített káposztaleves, töltött káposzta, sült kolbász, hurka, cigányka kerül, a sütemények helyén pedig édes haluskát, mézzel és mákkal tálalt, főtt fehér kukoricát kínálnak.