Gyulai Magyar-Japán Kulturális Egyesület

2023.09.09. 15:07

Ötödször rendeztek Japán Napot Gyulán - galériával

Ötödik alkalommal rendezett Japán Napot a MAPON Gyulai Magyar-Japán Kulturális Egyesület szombaton a fürdővárosi Vigadóban. A programon az érdeklődők betekinthettek a felkelő nap országának gazdag és sokrétű kultúrájába, illetve jobban megismerhették Hirosima városát is.

Papp Gábor

Fotó: Für Henrik

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntőjében elmondta, rengeteget tanulhatunk más, távoli államok megismeréséből, főleg, ha olyan ősi tradíciókkal és hatalmas tudással teli kultúrákba nyerünk bepillantást, mint amilyen a felkelő nap országáé.

– Gyula polgárai kitüntetett figyelemmel fordulnak a japán kultúra és a japán nép felé, amit ékesen bizonyít, hogy 2014, 2015, 2018 és 2022 után már ötödik alkalommal rendeztünk a városunkban japán napot. Az esemény mindannyiunk számára lehetőség, hogy kicsit jobban megismerjük a távoli ország csodáit – fogalmazott a polgármester, aki külön kiemelte, hogy Ohtaka Masato, Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete a gyulai japánkert átadása és a tavalyi japán nap után szombaton már harmadszor látogatott el a városba.

Kifejtette, idén minden korábbinál színesebb program várta az érdeklődőket, akik részt vehettek táncbemutatón a Szakura együttes koncertjén, japán művészek előadásában hallgathattak japán dallamokat, elmerülhettek a klasszikus muzsikában a japán zeneakadémisták hangversenyén, japán termékeket vásárolhattak, bepillanthattak a kalligráfia, az origami és az ikebana művészetébe.

– Megismerkedhettek a hagyományos öltözetékekkel, a gasztronómiával és a harcművészetekkel – sorolta. – Japán kultúrájának több szeletét ismerhettük meg a nagyszerű program keretében.

Szólt arról, hogy a szombati volt az első alkalom, amikor a rendezvény középponti elemeként egy japán várost, Hirosimát mutatták be.

– Ez a választás különös megvilágításba helyezi a szomszédunkban zajló harcokat, hiszen a település világszerte ismert szimbóluma a háború értelmetlen pusztításának – tette hozzá. Mint mondta, a Japán Napon többet megtudhattak a városról annál, hogy a második világháborúban az első áldozata volt az atombombának.

Úgy fogalmazott, nem túlzás azt állítani, hogy Békés megyében Gyula a japán kultúra központja, hiszen a városban több olyan civil szervezet működik, amely a japán kultúra valamely értékére alapoz, azt élteti vagy népszerűsíti – s nem csak a Japán Napon, hanem a hétköznapokon is.

Példaként említette a szombati eseményt szervező MAPON Gyulai Magyar-Japán Kulturális Egyesületet, külön kiemelve a szervezet elnöke, Hankó Ferenc munkásságát. Kitért arra, hogy több karate és aikidó stílusban oktató sportklub is részt vesz a város sportéletében. A Japánkert Barátok Köre Egyesület az önkormányzattal együttműködve pedig a vidéki Magyarországon exkluzív attrakciót, japánkertet létesített a város könyvtárának udvarán.

Ohtaka Masato nagykövet elmondta, szívmelengetőnek tartja, hogy a magyarok mennyi lelkesedést és érdeklődést mutatnak a japán kultúra iránt.

– Ennek gyönyörű példája volt a szombati program megszervezése vagy a gyulai japánkert kialakítása is – folytatta a gondolatot. – Emellett a japán embereket, művészeket, diákokat is mélyen érdekli a magyar kultúra. Sok magyar diák tanul a Magyar Táncművészeti Egyetemen vagy a Liszt Ferenc Zenekakadémián, néhány közülük szombaton Gyulán is felléptek.

Kifejtette, a japán nap tökéletes lehetőség, hogy az érdeklődők jobban megismerjék a japán kultúrát, és találkozzanak japán művészekkel, illetve fellépőkkel. Hozzátette, Magyarország és Japán több mint 150 éve ápol diplomáciai kapcsolatot, és bízik benne, hogy az ilyen kulturális diskurzusokon keresztül a megértés a két ország között tovább mélyül, és a baráti kapcsolat még virágzóbb lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában