Verseny

2023.10.11. 16:48

A Rózsa utcai nyerte idén a Kerékpárosbarát Iskola címet Békéscsabán

Az Erzsébethelyi Általános Iskola Rózsa utcai telephelye nyerte el idén a Kerékpárosbarát Iskola címet Békéscsabán, azt követően, hogy az önkormányzat a közelmúltban, az autómentes nap apropóján egy versenyre hívta az általános iskolákat. Az elismeréseket szerdán adták át a városházán.

Licska Balázs

A Kerékpárosbarát Iskola versenyen legjobban szereplő intézmények vezetőinek, tanulóinak szerdán adták át az elismeréseket /Fotó: Licska Balázs/

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy Békéscsaba kerékpárosbarát város, kiváló bicikliút-hálózattal rendelkezik, az átlagnál is többen tekernek. Hangsúlyozta a környezetvédelem fontosságát és azt, hogy az autó mellőzésével, kerékpárral vagy akár e-rollerrel közlekedve, a tömegközlekedést használva tisztább, rendezettebb környezetet lehet teremteni, javítani lehet a levegő minőségét. Ezt az üzenetet pedig fontos minél többekhez, köztük a fiatalokhoz is eljuttatni, erre remek alkalom az autómentes nap.

Az önkormányzat idén is csatlakozott az autómentes naphoz, amelynek apropóján a hagyományoknak megfelelően ismét versenyre hívták az általános iskolákat. Ezen a napon az intézményekbe, majd onnan haza az átlagosnál is többen mentek bringával. Városszerte, a tizenegy általános iskolába 1985 gyermek tekert reggel kerékpárral, aztán tanítás végén onnan haza, ez ötszázzal több, mint tavaly. Az intézmények számára meghirdetett versenyt pedig az nyerte, ahol a tanulók számához képest arányaiban pattantak a legtöbben nyeregbe.

Az Erzsébethelyi Általános Iskola Rózsa utcai telephelye 87 százalékot ért el, a gyerekkel együtt Jastyur Marianna intézményvezető-helyettes vette át a Kerékpárosbarát Iskola címmel járó táblát. Második lett a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 83 százalékkal, harmadik pedig a Gerlai Általános Iskola 73 százalékkal. Mindegyik intézmény oklevéllel, valamint ajándékutalvánnyal is gazdagodott, ezeket Szarvas Péter polgármester, illetve Nagy Ferenc és Varga Tamás alpolgármesterek nyújtották át.

További fejlesztéseket terveznek

Szarvas Péter polgármester elmondta: az elmúlt években jelentősen fejlesztette az önkormányzat a kerékpárút-hálózatot Békéscsabán, több kilométernyi vadonatúj szakaszt építettek, illetve több kilométert korszerűsítettek. A további beruházásokról hozzáfűzte: vasárnap lezárják a Deák és József Attila utcák közötti kishidat, és a lebontása után a helyére egy 5 méter széles hidat építenek, a közepén bicikliúttal, a két szélén járdával. Így egy hiányzó kerékpárút-szakaszt pótolnak az Árpád sor és a József Attila utcák között. A Dobozi úti jelenleg töredezett és keskeny szakasz felújítása szintén napirenden van, illetve a tervek között szerepel kerékpárút-építés a Kazinczy utcában és -felújítás az Orosházi úton.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában