Méltó otthon

2023.10.13. 20:03

Bejárták és birtokba vették a békési civil házat - galériával

Bejárással egybekötve adták használatba az új civil házat pénteken délután Békésen. Az intézményt egy korábbi óvodaépületben alakították ki.

Papp Gábor

Fotó: Jenei Péter

Kálmán Tibor, Békés polgármestere elmondta, az elmúlt bő két évtizedben az épület a harmadik otthona lesz a civil szervezeteknek.

– Az aktuális önkormányzat mindig megfelelő környezetet nyújtott a helyi civileknek, és nekünk is fontos, hogy méltó környezetet, méltó otthont biztosítsunk számukra – fogalmazott Kálmán Tibor. A korábbi civil házban Digitális Tudásközpontot alakítottak ki, ezért vált szükségessé egy új környezet létrehozása.

– Az új civil házat egy több mint 100 éves épületben, egy korábbi óvodában alakítottuk ki. Az ingatlan olyan funkciót kap, amely nagyon fontos a város életében, hiszen civiljeink kiemelt szerepet töltenek be településünk mindennapjaiban – hangsúlyozta.

Kálmán Tibor kitért arra, hogy a szükséges felújítási munkálatokat, így a festést, a karbantartást a Békés Civil Szervezetek Egyesületével és a nyugdíjas szervezetekkel közösen valósították meg.

– Nagyon sokak kétkezi munkája is benne, hogy a pénteki bejárásig eljuthattunk, így még inkább a sajátjuknak érezhetik a civil házat. Köszönet és elismerés a nyugdíjas szervezeteknek – tette hozzá. Kifejtette, hogy aki használni szeretné az épületet, aki programot szeretne ott megvalósítani, kedvezményes használati díj mellett teheti majd meg. A civil ház nem üzleti, hanem nonprofit alapon működik, és ahogy korábban, úgy ezentúl is magán- és családi eseményekre egyaránt igénybe lehet venni. Egyszerre 150 ember vehet ott részt egy-egy programon, zenés-táncos eseményeken pedig 100-120. A nagyobb rendezvénytől a kisebb civil szervezetek közgyűléséig számos program kaphat ott helyet, és jó időben az udvar is kiváló helyszíne lehet összejöveteleknek.

A felújítási munkálatok az önkormányzat saját forrásból finanszírozta, illetve a már említett társadalmi munka is segítette a rekonstrukciót. Az épület berendezéséhez pedig nagyban hozzájárult az az adomány, amelyet egy sportember bocsátott az önkormányzat rendelkezésére, így bútorok, hűtők, asztalok, székek kerültek az épületbe.

Az ingatlan 36 tagot számláló Békési Civil Szervezetek Egyesülete kezelésébe kerül, az eseményre közel hetven szervezet kapott meghívót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában