Szemle

2023.10.22. 10:00

Csabai hírekre vadászik? Ide kattintson!

Összefoglaltuk, mi minden történt aktuálisan a vármegyeszékhelyen.

Beol.hu

Fotó: Illusztrácó: Shutterstock

A beatkorszakot is megidézték a bakelitbörzén.

A Kreatív Hetek programsorozat részeként szombaton újra megszervezték a bakelitbörzét a Lencsési Közösségi Házban. Takács Péter, az intézmény igazgatója a Beol.hu kérdésére kiemelte, a rendezvényen egyre több fiatal vesz részt, és éppen azért, mert ilyen jellegű állandó program nem igazán van Békésben, vidékről is sokan keresik fel őket, hogy a ’60-as, ’70-es és ’80-as évek zenéit tartalmazó lemezek között szemezgessenek, vásároljanak azokból. „A börzének van egy egészen sajátos hangulata, ahogy végigsétálunk az árusok között, akarva akaratlanul a nagy beatkorszak juthat az eszünkbe” – nyilatkozta Takács Péter.

Közel ötszáz csapat gyúrt az idei kolbászfesztiválon

Szombaton rendezték meg a nemzetközi gyúróversenyt a csabai kolbászfesztiválon. A közel 500 csapat túlnyomó többsége a Mokryban gyúrt, 110 csapat a Munkácsy-sátorban töltötte a kolbászt. Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a zsűri elnőke kiemelte, rengeteg nagyszerű terméket pontoztak. Idén is akadtak, akik a csabaira jellemző négy alapfűszeren – őrölt fűszerpaprika, só, kömény, fokhagyma – túl különleges fűszerekkel kísérleteztek. Voltak olyanok, akik pálinkát is öntöttek a kolbászhúsba, a legtöbben azonban nem pazarolták el ide a nemes nedűt, inkább koccintottak vele. 

Jaminában is felújítanak több rossz járdaszakaszt

Folytatódik a rossz járdaszakaszok felújítása Jaminában – írta Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere, jaminai önkormányzati képviselő a közösségi oldalán. A munkálatok érintik a Rózsa utca elejét, majd a Batsányi utcai üzletsor előtt javítanak, de rendbe teszik a járdát a Kolozsvári utca bizonyos részein is. Mint fogalmazott, a magas költségek miatt itt csak 20-40 méteres szakaszokat tudnak javítani, ütemezetten és hosszabb idő alatt, főleg a választókerület rendelkezésére álló forrásokból. 

Kétszáznál több alkotás futott be a Helló, meló pályázatra

Csaknem 240 rajz, festmény, térbeli alkotás érkezett a Helló, meló! című alkotópályázatra, amelyet a békéscsabai székhelyű Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara hirdetett meg a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával. A minap a háromtagú zsűri – Diószegi Eszter és Flóra Virág grafikusművész, illetve Imre György fotográfus – ezek közül 150-et választhatott ki, amelyekből október 25-én, kedden kiállítás nyílik a Csaba Centerben, a tárlat két hétig lesz látogatható. A bírálók sok remek ötlettel és kivitelezéssel találkoztak, ezért nem csak az első három helyezettet jutalmazzák, a különdíjas alkotásokat ugyancsak kiemelik.

Mikkeliből érkeztek finnek a Közgébe, felfedezték Békéscsabát

Finn vendégeknek mutatták be Békéscsabát – adta hírül Opauszki Zoltán, a város turisztikáért és környezetvédelemért felelős tanácsnoka. „A finnek elismerésüket fejezték ki, tapasztalva Békéscsaba fejlődését, és igazán tetszett nekik, hogy na Munkácsy Negyed nemcsak a kulturális, hanem a gasztronómiai és az aktív turizmus vonzó, érdekes helyszínévé is vált” – ismertette Opauszki Zoltán.

Utat építettek a Kereki bekötőn és az Ormay soron 

Egy több mint 150 millió forintos fejlesztés részeként Békéscsaba két külterületi helyszínén építettek, újítottak fel szilárd burkolatú utat: az Ormay soron 721 méteren, a Kereki bekötőúton pedig 521 méteren. A beruházást a napokban adták át ünnepélyes keretek között. Szarvas Péter polgármester elmondta, a felújítások során az önkormányzat fontosnak ítéli meg a külterületeket is. Ennek érdekében nyújtott be a város a Vidékfejlesztési Program keretében egy sikeres pályázatot. A több mint 150 millió forintos beruházás esetében a szükséges forrás 95 százaléka támogatásként érkezett, a fennmaradó 5 százalékot pedig az önkormányzat saját erőből biztosította. A munkálatok két helyszínt érintettek.

A hősök tiszteletére rendezett 1956 méteres futóversenyt az Erzsébethelyi Általános Iskola

Az 1956-os forradalom és a hősök tiszteletére rendezett futóversenyt tanulói számára az Erzsébethelyi Általános Iskola pénteken Békéscsabán, a Tünde utcai atlétikai pályán. Petri Hajnalka igazgató kifejtette, hogy az intézményben korábban ünnepi műsor keretében megemlékeztek a hősökről, pénteken pedig tettekkel is tisztelegtek előttük. Úgy véli, a futóverseny nemcsak egy sportesemény, hanem egy lehetőség is arra, hogy együtt emlékezzenek azokra, akik önfeláldozóan harcoltak a szabadságért. Az eseményen összekapcsolódott a múlt és a jövő, váltópálcával a kezükben fejezték ki a hálát és a tiszteletet azok iránt, akik örökségét továbbviszik.

Kreatív műhely nyílt a Lencsési egyik tízemeletesében

Elkezdődött a három héten át tartó, 26 programot felvonultató Kreatív Hetek rendezvénysorozat a Lencsési Közösségi Házban, amelynek nyitányaként pénteken átadták az intézmény kreatív műhelyét a Lencsési út 18. szám alatti tízemeletesben. Bemutatkozott többek között a krémiusz és a paleo klub, amelyek a jövőben itt működhetnek majd. Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház igazgatója elmondta, hogy két hete került a Lencsési út 18. szám alatti tízemeletesben lévő helyiségegyüttes az intézmény kezelésébe. A helyszín alkalmas arra, hogy kisközösségek összejöveteleinek otthont adhasson, ezért úgy döntöttek, hogy kreatív műhelyként szolgál majd. Immár évek, évtizedek óta a ház berkein belül működő klubok tarthatnak ezentúl itt foglalkozásokat – az eddiginél is ideálisabb körülmények között –, de a műhely arra szintén lehetőséget nyújt, hogy bővíthessék a klubok számát, a tevékenységek körét. 



 



 



 



 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában