Hagyományőrzés

2023.10.06. 18:01

Gyerekek százai gyúrtak a IV. Békési Kolbászvigalom kezdőnapján - galériával

A gyerekek számára szervezett kolbászkészítő versennyel kezdődött el pénteken a negyedik Békési Kolbászvigalom. A hagyományőrzés jegyében életre hívott megmérettetésen tizennyolc csapat, több száz békési óvodás és általános iskolás diák, pedagógus és szülő vett részt.

Papp Gábor

Fotó: Jenei Péter

Kálmán Tibor, Békés polgármestere megnyitó beszédében elmondta, a kétnapos programon hagyománynak számít, hogy az első napon a gyerekek készítenek pedagógusaik és szüleik segítségével kolbászt.

– A résztvevők Békés nagy családját alkotják, és jó volt látni, hogy mennyien vettek részt az eseményen – emelte ki Kálmán Tibor, aki hozzátette, nagyon fontos, hogy a közösségek összejöjjenek, együtt legyenek.

– A helyi oktatási-nevelési intézmények egy jó és összetartó közösséget alkotnak, amit a pénteki rendezvény is kiválóan bizonyított – fogalmazott. A polgármester arra kérte a felnőtteket, hogy tanítsák meg a gyermekeket a kolbászkészítés fortélyaira, titkos receptjeire.

Polgár Zoltán alpolgármester köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy csapatok milyen különleges díszletekkel készültek a kolbászvigalomra. Ennek kapcsán elmondta, a zsűri a munkája során ezt is figyelte, de ugyancsak értékelte a csapatok öltözékét, egységességét, az elkészült kolbászok küllemét, ízét, a higiéniát, illetve a csapatmunkát, amiben nagyon fontosnak számított a gyerekek részvétele a kolbász elkészítésében. A csapatoknak 5 kiló húsból kellett a finomságot elkészíteniük. A zsűrit Béres Istvánné, a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde igazgatója, Deákné Domonkos Julianna tanácsnok, önkormányzati képviselő, Molnár Máté békési vezető református lelkész, Kepenyes András, a Gyulai Tankerületi Központ irodavezetője és a Reményhír Intézmény képviseletében Rossu Teó, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió gazdasági misszióvezető-helyettese alkotta. A pénteki programon fellépett Zséka és Pasenkó bohóc, ingyenes ugrálóvár, arcfestés és Nefelejcs Egyesület is várta a gyerekeket, illetve a kiváló magyar mézet is népszerűsítették.

A zsűri részéről Deákné Domonkos Julianna elmondta, a kolbászvigalom még inkább összekovácsolja a helyi közösségeket, erősíti az óvodák és iskolák közötti átmenetet és az intézmények közötti barátságot.

– Minden csapatnak nagyon szurkoltam, csupa kiváló ismerőssel találkozhattam – tette hozzá. Az esemény jelentőségével kapcsolatban elmondta, nagyon lényegesnek tekinti a hagyományok megőrzését, amelyek átadását minél fiatalabb korban el kell kezdeni.

A kolbászgyúró verseny első helyét a Töpörtyűk csapata érdemelte, második helyen végeztek a Torkos Kucorgók, a harmadik helyezett pedig a Keménymag csapata lett. Különdíjat pedig a ReformáTOROS csapata kapta. 

Az eseményen kihirdették az előzetesen kiírt rajzverseny eredményeit. Szombaton a felnőttek versenyével folytatódik a program.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában