Kettős budapesti győzelem

2023.10.01. 19:35

Kiváló versenyt vívtak a Sárgarigók a békéscsabai járőrbajnokságon – galériával

Kettős budapesti győzelem született a Sárgarigók Vonulása 2023. elnevezésű nemzetközi járőrbajnokságon, amelyet Békéscsabán,az AB EXPO, Póstelek és a repülőtér területén rendeztek meg szombaton. A megmérettetés ünnepélyes eredményhirdetését, egyben zárórendezvényét vasárnap délelőtt tartották a megyeszékhely főterén.

Papp Gábor

Fotó: Dinya Magdolna

Az eredményhirdetésen Szegedi Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta, az esemény számára tisztelgetést jelentett a legendás 101. gyalogezred előtt, és tisztelgést mindenki előtt, aki magára ölti a katonaruhát.

– Hitem szerint addig van értelme ősink áldozatának, legyen szó Dugovics Tituszról, az 1848/49-es honvédekről, vagy az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatairól, amíg hagyatékukat, a ránk hagyott kultúrát meg tudjuk védeni – hangsúlyozta.

Szegedi Balázs kifejtette, a történelem aláhúzta, hogy megmaradásunk minden esetben az egyéntől függ; attól, hogy vannak-e olyanok, akik megvédik a hazát.

– Örömmel tapasztalom, hogy vannak. Végignézve önökön ma nagyobb biztonságban tudom a családomat – folytatta a gondolatot.

Dr. Drót László ezredes, a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka elmondta, a Magyar Tartalékosok Napja alkalmából rendezett programok között kiemelt helyet foglal el a Sárgarigók vonulása járőrverseny.

– A nagyszabású katonai megmérettetés tükröt tart elénk, tükröt tart a tartalékos rendszer előtt, amely magasan képzett szakmai tudással fejleszti katonáink felkészültségét – tette hozzá. – Ugyanakkor nem csak a magyar katonák képzettségét mértük össze. Figyelemmel a nemzetközi kapcsolatokra, a versenyszámokat és az állomásokat úgy állították össze, hogy a meghívott külföldi résztvevők számára is éppen annyira teljesíthetők legyenek, mint ahogy a magyar a tartalékosoknak; úgy, hogy a külföldi, NATO-tagországok is össze tudják mérni az erejüket ebben a versenyben, amelyet idén a lengyel bajtársak aktív jelenléte bizonyított.

Kifejtette, a megmérettetés egy válogatóverseny is volt a nemzetközi záróversenyekre. 

– Vasárnap nem csupán egy verseny zárónapját tartottuk, hanem a bátorságot, az elszántságot és a kölcsönös tiszteletet is ünnepeltük – emelte ki.

Szólt arról, hogy idén minden területvédelmi ezred minden zászlóalja versenyzőket és külön csapatot tudott kiállítani a megmérettetésre. Úgy fogalmazott, a résztvevők nagy száma kifejezi, hogy 2023 őszére sikerült elérni a tartalékos rendszernek azt a szintet, amely képes az ország minden területén magasan képzett önkéntes katonákat felvonultatni.

– A magyar társadalom felé pedig azt az üzenetet hordozza, hogy a haderő modernizációja jegyében a tartalékos honvédek rendszere folyamatosan fejlődik. Fejlődésével pedig garantálja a magyar emberek biztonságát és a haza védelmét – nyomatékosította.

Ahogy korábban megírtuk, a megmérettetésen tereptani ismeretekből, harctéri elsősegélynyújtásból, gyakorló kézigránátdobásból, harcászatból és területvédelmi ismeretekből, fizikai felkészültségből, fegyverismeretből és lövészeti feladatokból adtak számot a résztvevők.

A Sárgarigók Vonulása járőrversenyen harmadik helyezést ért el a Legyen Területvédelmi Erők csapata. Második helyen végzett az 1. Területvédelmi Zászlóalj csapata Budapestről, míg az első helyezést a 29. Területvédelmi Zászlóalja csapata érdemelte ki ugyancsak Budapestről. Az eredményhirdetésen több különdíjat is átadták a csapatoknak, illetve az egyénileg legjobban teljesítőknek.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában