Átadó

2023.10.23. 06:32

Szlovák Emlékházat avattak Csabacsűdön

Átadták a napokban azt a Szlovák emlékházat Csababacsűdön, amely a település új közösségi tere lett és 12 millió 500 ezer forintos kormányzati támogatásból készülhetett el. A nagyközség hamarosan önállóságának századik évfordulóját ünnepli.

Vásári Erzsébet

Az átadóünnepségen Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Nemzetiségi Főosztályának vezetője elmondta, Csabacsűdön igazi közösség él, amit az is bizonyít, hogy a feladatalapú pontozásoknál mindig maximális pontszámot gyűjtött össze a település. A helyi szlovák nemzetiségűek pedig egy olyan közösséget alkotnak az alföldi régióban, ami együtt él, együvé tartozik és közös kultúrát ápol.

 

Paulik Antal, az Országgyűlés szlovák szószólója elárulta, ebben az évben immár tíz emlékházat sikerült felavatni, ezek egyike lett a csabacsűdi. Hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos szerepük van ezeknek a közösségi tereknek a szlovák hagyományok őrzésében, hiszen nagymértékben fogy azoknak a száma, akik szlováknak vallják magukat. A legutóbbi népszámlálás eredménye szerint például országos szinten mintegy tizenöt százalékos a csökkenés. Részletezte, amíg Szarvason, Békéscsabán és Tótkomlóson felével, vagy harmadával kevesebben vallották magukat szlováknak, addig Csabacsűd tekintetében ez csupán néhány embert jelent. Ebben a tekintetben is kiemelkedő a nagyközség a magyarországi szlovákság tekintetében. Éppen ezért úgy véli, hogy Csabacsűdön igenis van még olyan közösség, amelynek érdekeit hatékonyan képviselhetik a szlovák önkormányzatok.

Dankó Béla országgyűlési képviselőtől megtudtuk: 2010-ben a nemzetiségi önkormányzatok csupán öt intézményt tartottak fenn, mára viszont a kormány hathatós támogatásának eredményeképp ez a szám 72-re növekedett. A csabacsűdi Szlovák Emlékházról szólva elmondta, egy kifejezetten jó közösségi térről van szó, ahol a szlovákság emlékei jelenhetnek meg, emellett őrzi a tárgyi emlékeket, amik egyébként előbb-utóbb az enyészeté lennének.

Fábri Judit, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete szarvasi régiójának vezetője elmondta, a Szarvason, Örménykúton és Kondoroson találhatóval együtt a csabacsűdi már a negyedik ilyen emlékház a régióban.

Molnár József polgármester visszaemlékezett: korosztálytól függetlenül mozdult meg az egész falu a Szlovák Emlékház megvalósításának érdekében, és mindenki hozzájárult valamilyen tárggyal, emlékkel a végeredményhez. Emlékeztetett, jövőre lesz immár 100 esztendeje annak, hogy a település önállósodott Békésszentandrástól, így ő maga a Szlovák Emlékházat már egy előrehozott centenáriumi ajándéknak tekinti.

Immár lesz állandó helye a csabacsűdi szlovák rendezvényeknek

Válkovszki Mihály, az önkormányzat nemzetiségi referense elmondta, az emlékházzal a csabacsűdi szlovákok évtizedes álma vált valóra. Hozzátette, a közösség eddig egy helyiségben gyűjtötte össze a tárgyi emlékeket, de azt már igencsak kinőtték. Hangsúlyozta, a helyi szlovákok számos rendezvényt szerveznek évente, melyeknek mostantól már lesz egy állandó helyük is. Végül felelevenítette az emlékház létrejöttének főbb mérföldköveit a kezdetektől egészen az átadóig.

A köszöntők után Magyar Tamás evangélikus lelkész áldotta meg az épületet, majd a Trefort Ágoston Általános Iskola citerásai, illetve a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör és Citerazenekar kulturális műsorát láthatták a résztvevők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában