Frankó Attila

2024.04.26. 17:14

Tízezer életet mentettek meg a véradásokkal

Immár több mint 10 ezer életet mentettek meg az önkéntesek azokon a véradásokon, amelyeket a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke, Frankó Attila szervezett az elmúlt két évtizedben. Pénteken Kondoroson Závogyán Magdolna államtitkár is vért adott.

Licska Balázs

Pénteken Kondoroson, a Fehérliliom Népfőiskola épületében tartottak véradást. Frankó Attila elmondta, hogy 2000 májusa óta szervez ilyen akciókat, és hogy 28 önkéntesre volt szükség ahhoz, hogy elérhessék az 1500 liter vért, vagyis a 3333 önkéntes jóvoltából 10 ezer megmentett életet. 

Frankó Attila, véradás, életmentés
Frankó Attila (jobbra) köszöntötte a 28. véradót, akivel elérték az 1500 liter vért. Fotó: Szeretlek Békéscsaba Egyesület

Ez teljesült is, hiszen Kondoroson 37 véradó nyújtott segítséget, akiket ajándékokkal, nyereményekkel vártak. A Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke hozzátette, hogy így immár 3342 véradónak köszönhetően 1504 liter vért gyűjtöttek és 10 ezer 26 életet mentettek meg. 

Kondoroson vért adott Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár is, aki mindezt megosztotta a Facebook-oldalán. Kiemelte: a véradás életet ment, és minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítanak elő. Innen ered az a szlogen, hogy egy véradó három életet ment meg.

Závogyán Magdolna államtitkár is adott vért. Fotó: Závogyán Magdolna Facebook-oldala

Frankó Attila, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke elmondta, hogy a legközelebbi véradást május 10-én, pénteken szervezi Békéscsabán, a Kner nyomdában. Újabb célt tűzött ki, mégpedig a 2000 liter vért.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában