Szétesés

2024.05.14. 14:03

A DK-nak nem jött össze Gyula: egy képviselőjelöltjük sincs

Egyetlen önkormányzati képviselőjelöltet sem tudott állítani a Demokratikus Koalíció (DK) Gyulán. A valasztas.hu adatai szerint a DK valamennyi potenciális jelöltjének nyilvántartásba vételét visszautasították.

Papp Gábor

Leel-Őssy Gábor, a DK alapító tagja, gyulai önkormányzati képviselő részletes Facebook-posztban elemezte a helyzetet.

DK, választás, Demokratikus Koalíció, jelöltek
DK-s egyéni jelöltre, illetve polgármesterjelöltre nem szavazhatnak majd a gyulaiak. Fotó: MW

Hol a DK?

„Nem ragadnék tollat, mert émelyít és szégyellem, hogyan mocskoljátok be egy közösség 13 évnyi őszinte és önzetlen munkáját, de muszáj megtennem, mert nagyon sokan kérdezik tőlem: Gábor! Mi történt? Hol a DK? Kire tudunk szavazni?” – írta Facebook-oldalán Leel-Őssy Gábor, majd kiemelte, nem tud mást mondani nekik, mint a tényeket: a Demokratikus Koalíció Gyulán, 8 nem gyulai és 1 gyulai jelölttel vágott neki a „kopogtatócédulák” megszerzésének. „Szemkápráztató, üres csillogással.”

„A jelölteknek összesen 218 darab aláírást kellett (volna) gyűjteniük az önkormányzati választáson való induláshoz. Ez cc. 25 darab aláírás jelöltenként és választókerületenként. Gyulán a választásra jogosultak száma: 24 ezer 110. 15 nap alatt, a 24 ezer 110 szavazópolgár közül nem sikerült 218 darab támogató aláírást begyűjteniük. A magát legnagyobb ellenzéki pártnak tartó DK-nak, Gyulán tehát nem lesz egyetlen képviselő-jelöltje sem” – tette hozzá.

Sem aláírások, sem jogi háttér

Kifejtette, még egy dolog kiviláglik a gyulai dokumentumokból: a „gyulai” jelöltek Gyulai Helyi Választási Bizottságnál történő bejelentésekor, nem történt meg a Ve. 124. § (1a) bekezdés szerinti, külföldi támogatás felhasználása tárgyában tett nyilatkozat leadására, ami önmagában már kizáró ok a jelöltek nyilvántartásba vételével kapcsolatban.

Magyarul, sem az aláírásokat, sem a jogi hátteret nem sikerült teljesíteni. 

Viszont legalább május 9-én, Békésen volt DK-s Európa napi rendezvény. A hírek szerint 5 fővel.

Korábban megírtuk, hogy a Demokratikus Koalíció Békés megyei szervezetében már jó ideje tapintható a feszültség.

– Olyan rendszer lépett életbe, amelyben nyakunkba ültettek egy „urat”, amivel sokaknak problémája van, ezt másfél éve jeleztük Békésből a pártvezetésnek – árulta el lapunknak egy belső forrásunk. Mint elmondta, azokra ugyanakkor rá sem hederítenek, akik 12 éve hóban-fagyban gyűjtik az utcán az aláírásokat, kiállnak a megfogalmazott elvek mellett, a saját pénzükből kampányolnak.

Konfliktus alakult ki

A megjelent sajtóhírekre reagált a DK is, közleményükben egyebek mellett ezt írták: ,,Gyulán egy sajnálatos politikai konfliktus alakult ki a helyi szervezeten belül, és emiatt nem adták le az ajánlásokat. Ezt a konfliktust a választások után rendezni fogjuk”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában