Diákok

2024.05.02. 11:40

Gerillakertészek lepték el az Andrássy környékét - videóval

Gerillakertészkedés és növényültetés is szerepelt a programban a békéscsabai Andrássy Gyula gimnáziumban, ahol a közelmúltban fenntarthatósági témahetet tartottak.

Licska Balázs

Bereczki Márta igazgatóhelyettes hangsúlyozta, hogy immár Ökoiskolaként csatlakoztak a rendezvénysorozathoz. Az intézményben célként tűzték ki, hogy a fenntarthatóságra nevelést beépítsék a napi működésébe. Idén öt környezettudatos téma – a levegő és élővilága, szabadidő, körforgásos gazdaság, hulladék és tudatos fogyasztás – köré szervezték a programokat. Közel száz óra telt a fenntarthatóság jegyében az Andrássyban. 

ökoiskola, növényültetés
Az Andrássy út és a Tulipán utca kereszteződésében, egy kikopott területen is szórtak virágmagokat a gerillakertészek, balra Buzás Edina. Az eső pont kedvezett az ültetésnek. Fotó: Licska Balázs

Amellett, hogy előadásokon vehettek részt a diákok, ellátogathattak a hulladékkezelőbe, ahol megismerték a szemét korszerű, európai uniós előírásoknak megfelelő feldolgozási folyamatával. A gimnáziumban és a kollégiumban könyvek és ruhák esetében is csereberét szerveztek, egy elvitt holmiért egy mosoly járt cserébe. A tanulók másokon is segítettek, ruhákat gyűjtöttek, amelyeket eljuttattak a családsegítő és gyermekjóléti központba.

Az intézmény közösségi tereiben ökokukákat helyeztek ki, hogy segítsék a szelektív hulladékgyűjtést. Az udvaron pedig úgynevezett Vízbárt nyitottak, ahol a diákok friss ivóvízből készíthettek limonádét. 

Gerillakertészkedés és növényültetés

A hobbikertész pedagógus, Buzás Edina vezetésével gerillakertészkedés és növényültetés ugyancsak szerepelt a programok között. A diákok az Andrássy gimnázium közelében, a bejáratánál lévő ágyásokban és az udvarán virágmagokat és növényeket ültettek el, így a következő hetekben szebb, színesebb és vidámabb környezet vár az iskolába érkezőkre. Az is cél volt, hogy a tanulók megismerhessék a növénygondozás, a kertészkedés szépségét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában