Várszínház

2024.05.07. 17:45

Hatvanegyedik évadát indítja a Gyulai Várszínház

Hatvan évvel ezelőtt, 1964. július 11-én kezdte meg működését a Gyulai Várszínház, amelynek évadnyitó sajtótájékoztatóját kedden tartották. A programokról és a Gyulai Várszínház jelentőségéről dr. Elek Tibor igazgató és dr. Görgényi Ernő polgármester beszélt.

Vásári Erzsébet

Dr. Elek Tibortól megtudtuk, hogy hatvan évvel ezelőtt, az ország első várszínházaként Victor Hugo: Hernani című darabjának bemutatásával nyitotta meg kapuit teátrumuk. A Gyulai Várszínház idei évadáról elmondta, hogy június 28-tól augusztus 17-ig olyan összművészeti programsorozatot kínálnak, amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségnek biztosít minőségi nyári művészeti élményeket.

Gyulai Várszínház, Dr. Görgényi Ernő és dr. Elek Tibor részletezték a nyári évad programjait és fontosságát
Dr. Görgényi Ernő és dr. Elek Tibor részletezték a Gyulai Várszínház nyári évadának programjait. Fotó: Kiss Zoltán

A műfaji paletta igen sokszínű ebben az évben, hiszen lesz többek között látványos történelmi dráma, kortárs prózai színház, valamint operett, musical, kortárs táncjáték, jazz-blues, népzene, világzene, illetve családi- és gyermekelőadások is. A darabokat pedig kiváló hazai és határon túli magyar színházak népszerű színművészei adják elő.

Négy új, saját bemutatóval készül a Gyulai Várszínház

Az igazgató hangsúlyozta: a több mint 40 produkcióból kiemelkedik 4 új, saját bemutatójuk, az Ártatlanok (Levelek a Kner család életéből 1938-1946), a Pénelopeia, az Erkel és a felkelés, valamint a Bohóc kerestetik. Kiemelkedő elem továbbá az immár hagyományos három színházi fesztivál, az Erdélyi Hét, a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválja és az Örkény István Napok. Említette továbbá zenei fesztiváljaikat: a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált és a XV. Vár Blues Fesztivál – Jimi Hendrix Fesztivált.

Dr. Elek Tibor ismertette, hogy a Körösvölgyi Sokadalommal, illetve a tavalyi Színházi Olimpia keretében Gyulán nagy sikerrel szerepelt Barcelona Flamenco Ballet Carmen produkciójával induló és a Nemzeti Színház István király előadásával záruló évad ugyanakkor még számtalan színházi ínyencséget kínál az Örkény Színház Isten című előadásától, a szolnoki Fösvényen,vagy a debreceni Úrhatnám polgáron át a sepsiszentgyörgyi Iráni konferenciáig.

Kiemelt figyelem a fiatalok színházba csalogatására

Végül az igazgató elmondta, hogy az utóbbi években kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalok különböző korosztályainak megszólítására és színházba csalogatására. Ennek érdekében pedig olyan előadások létrehozására, illetve meghívására, amelyeken a fiatalok a szüleikkel együtt vehetnek részt, tehát akár a család minden tagja számára emlékezetes élményt kínálnak. Így idén is lesznek a legkisebbeknek, de a család nagyobbjainak is szóló előadások. Olyan ifjúsági és családi, zenés darabok, mint például a Kincskereső Kisködmön, A Pál utcai fiúk, A padlás, valamint a Pablo és Picasso. A Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválján pedig A fösvény, illetve az Örkény István Napokon a Tóték és az Azt meséld el, Pista a "kötelező olvasmány" voltuk miatt középiskolás fiataloknak is szól. Ugyanakkor a további zenés szórakozásra vágyó fiatalok megnézhetik még a Grecsó-Hrutka Zenekar: Miénk a ház, A szőke ciklon, az Úrhatnám polgár és az Utcazenész című előadásokat is.

A fentieken túl a Gyulai Várszínház kortárs táncszínházi előadások iránti, évek óta tartó elköteleződésének újabb állomásaiként is értékelhetők a Carmen (Barcelona Flamenco Ballet), A szőke ciklon (Viharsarok Táncegyüttes), az Esszencia (Feledi Projekt), valamint a Téli rege (Kulcsár Noémi Tellabor) előadások meghívása.

A Gyulai Várszínház a város imázsának meghatározó eleme

Dr. Görgényi Ernő a sajtótájékoztatón elmondta, a városvezetés nagyra becsüli azt a művészeti koncepciót, amit dr. Elek Tibor képvisel és a kollégáival együtt megvalósít. A városvezetésen túl pedig a nézők is nagyra becsülik a Gyulai Várszínház programjait, amit lehetett látni a tavalyi nézőszámokból, amelyek meghaladták a két évvel ezelőtti számokat. Vagyis évről-évre egyre többen látogatják az előadásokat. Ez utóbbi véleménye szerint annak köszönhető, hogy a várszínház repertoárjában mindenki megtalálja a saját ízlésének, hangulatának való darabot.

A polgármester kiemelte, hogy a Gyulai Várszínház a város imázsának egyik meghatározó eleme, a turizmus területén az egyik legfontosabb attrakció. Mindez azért van, mert egyrészt értékteremtő, másrészt pedig értékközvetítő színházi műhelyről van szó, és nem csupán egy egyszerű bemutatóhelyről. Azért értékteremtő, mert minden évben saját produkciókat is készít, és azért értékközvetítő, mert minden olyan előadásnak, ami a Gyulai Várszínház színpadára kerül, igen magas kulturális mércének kell megfelelnie.

Dr. Görgényi Ernő végül kifejtette: a Gyulai Várszínház kulturális turisztikai vonzerő a város számára. A kulturális turizmus előnye pedig azon kívül, hogy erősen emeli a település brandjét az, hogy a kultúra miatt Gyulára érkező vendégek rendelkeznek a legnagyobb költési hajlandósággal. Ez pedig azért fontos, mert ebben a városban több ezer ember él elsődlegesen vagy részben a turizmusból.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában