Minden ami növény

2024.05.04. 19:45

Rovarfogó húsevő növény is felbukkan a Gyulai Virágok Fesztiválján - galériával, videóval

Óriási érdeklődés mellett kezdődött el szombaton reggel a Gyulai Virágok Fesztiválja. Az eseményen az egynyári virágoktól a kertészeti árucikkekig rekordszámú, közel hetven kiállító kínálja termékeit. A Gyulai Virágok Fesztiválja lassan minden tekintetben kinövi a jelenlegi kereteit is, így a szervezők már gondolkodnak a tér további bővítésén.

Papp Gábor

A Gyulai Virágok Fesztiválja programjainak helyet adó Béke sugárúton, illetve a Göndöcs-kertben már a reggeli, délelőtti órákban is hömpölygött a tömeg, ahogy egy fiatal nő találóan meg is jegyezte, 20 perc alatt körülbelül 5 métert tudtak előrehaladni. A standok pedig rengeteg érdekességet kínáltak. Láthatunk a teljesség igénye nélkül sétányrózsát, begóniát, futó petúniát, szegfűt, büdöskét, török szegfűt, fagytűrő banánt, rovarfogó húsevő növényeket, kislevelű fikuszt, paradicsom- és paprikapalántát, rebarbarát, epermentát, tölcsérjázmint, pampafüvet, mocsári hibiszkuszt, levendulát, muskátlit, mézvirágot, bársonyvirágot, lótuszt, habszegfűt, kőmagcserjét, dél-amerikai csucsort, japán mirtuszt és a Buddha keze nevű növényt is – s természetesen még hosszan lehetne sorolni a különlegességeket.

gyulai virágok fesztiválja, termelők, kiállító
Gyulai Virágok Fesztiválja: hatvanhét kiállító kínálja termékeit. Fotó: Kiss Zoltán

Gyulai Virágok Fesztiválja: óriási az érdeklődés

Szászné dr. Várkonyi Adrienn, a város főkertésze elmondta, a kétnapos, vasárnap délutánig tartó rendezvény elvileg szombaton 10 órakor kezdődött, de már reggel 8 órára elkészültek az árusok, és ekkorra nagyon sok érdeklődő is érkezett a programnak helyet adó Béke sugárútra.

– Idén több árus jött el, mint a korábbi években, összesen 67 kiállítót tudtunk fogadni – tette hozzá a szakember. – Az utcaszakasz betelt, így már gondolkodunk azon, hogy jövőre bővíteni kellene valamilyen módon a területet, hiszen akadnak még árusok, akik szívesen itt lennének a következő évben.

Az idei virágkötészeti kiállítás tematikájaként a Munkácsy csokrai témát jelölték meg a szervezők. A virágkötők pedig nagyon szépen megoldották az egyáltalán nem könnyű kihívást. A művelődési központban így életre hívott tárlat pedig kapcsolódott az Almásy-kastélyban látható Munkácsy kiállításhoz is. A résztvevők számos fotót kaptak előzetesen, amelyen a Munkácsy festményein található csokrok szerepelnek, és azokhoz hasonlót készítettek, vagy gondoltak újra. Az alkotásokra lehet szavazni, így lesz egy közönségdíjas virágkötő, illetve a voksolók között vasárnap virágkötészeti munkákat sorsolnak ki, valamint kiállításbelépők is gazdára találnak.

Szászné dr. Várkonyi Adrienn kérdésünkre kiemelte, az árusoknál gyakorlatilag minden megtalálható, ami a kerthez kapcsolódik. A virágtartó edényektől a virágföldig, az egynyári virágoktól az évelőkig, az újdonságoktól és az egzotikus növényektől a mediterrán növényekig számos különlegesség látható és vásárolható meg a fesztiválon. Bővült a bonsai kiállítás is, és jövőre ezen a téren is további fejlesztést terveznek akár előadásokkal, gyakorlati bemutatókkal.

– A rendezvény folyamatosan bővül, fejlődik és előrelép – emelte ki a szakember.

Hevesi Tamás is fellép

A fesztivál ideje alatt a „Az én virágos kertem” című rajzpályázat alkotásai is megtekinthetők az Erkel Ferenc Művelődési Központ árkádjai alatt. A kiírás eredményhirdetését, ahogy a virágkötészeti versenyét is vasárnap délután tartják, illetve ekkor derül ki, hogy melyik lett a legszebb stand. Az idei fesztivál vendégvárosa Mohács, a település standjával ugyancsak találkozhatnak az érdeklődők.

Emellett számos szabadidős, színpadi program is szolgálja a kikapcsolódást, a tartalmas időtöltést. Szombaton este 9 órától pedig a gyulai kötődésű Hevesi Tamás ad majd különleges nagykoncertet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában