Közlekedési Kultúra Napja

2024.05.08. 15:27

A biztonságos közlekedés fontosságára hívták fel a figyelmet

A közelgő Közlekedési Kultúra Napja alkalmából tartottak több előadásból álló programot szerdán délelőtt a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron. Az eseményen Sós Imre állomásfőnök köszöntötte a megjelenteket.

Papp Gábor

Dobókői György, a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) Békés Vármegyei területi szervezet elnökségi tagja elsőként a közlekedési kultúra napjának előzményeiről, az előző években tartott programokról szólt. Mint elmondta, 2024-ben több mint százan nagyon sokféle rendezvénnyel csatlakoztak a Közlekedési Kultúra Napjához, köztük állami és önkormányzati szervek, egyesültek, magánszemélyek.

Az előadók számos aspektusból járták körül a közlekedésbiztonság kérdését
Az előadók számos aspektusból járták körül a közlekedésbiztonság kérdését

– Magyarországon is szükség van arra, hogy felhívjuk a figyelmet a közlekedés fontosságára – emelte ki. – Hazánkban évente közel ötszázan halnak meg közlekedési balesetben, ezért további intézkedésekre van szükség.

Aszódi Sándor, a Közlekedéstudományi Egyesület Általános Közlekedési Tagozat titkára az írott és íratlan szabályok fontosságára hívta fel a figyelmet, ami felgyorsult világunkban talán még lényegesebbé vált.

Ötvös Viktória, a Közlekedésbiztonsági Kutatóközpont Közlekedésbiztonsági Képzési Osztály vezetője elmondta, közlekedési kultúránk egyik legfontosabb alapeleme, hogy gyermekeink biztonságban legyenek, ennek kapcsán a szülők, a felnőttek felelősségéről is szólt.

– A gyermekek segítségével akár a szülők is formálhatók és a jövő közlekedőit is biztonságtudatosabbá teheti mindez – fogalmazott.

Dr. Fenyvesi Mária vasúti igazságügyi szakértő kiemelte, tavaly összesen 61 vasúti átjárós baleset történt, ami ugyan 30 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban, de a balesetekben kilencen hunytak el.

– Múlt héten három útátjárós baleset történt – folytatta a gondolatot, aminek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a közlekedők tartsák be az útátjárásra vonatkozó szabályokat.

Háy György nyugalmazott közforgalmi pilóta és balesetvizsgáló a repülés biztonságosságát emelte ki. Mint mondta, tavaly világszerte összesen 18 súlyosabb repülőbaleset történt 152 áldozattal.

– Egy halott is óriási veszteség, ugyanakkor közúton egy óra alatt történik ennyi tragédia – hangsúlyozta. A repülésnek rendkívül szigorú szabályai vannak, amelyek nemzetközi szinten rendkívül egységesek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában