Voksolás

2024.05.29. 06:45

Választás: három szavazólap jár Békéscsabán, négy a többi településen

Azzal, hogy június 9-én egyszerre lesznek az európai parlamenti és önkormányzati választások, a szokásosnál több szavazólapot kapnak azok, akik az urnák elé járulnak: Békéscsabán hármat, Békés vármegye másik 74 településén pedig négyet. Azok, akik szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben, ennél is többet kapnak, mivel ők a nemzetiségi önkormányzatok összetételére ugyancsak voksolhatnak.

Licska Balázs

Békés vármegyében nagyjából 270 ezren voksolhatnak június 9-én. A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint közülük 46 ezren békéscsabaiak, míg 225 ezren Békés vármegye többi 74 településén élnek. Összesen 383 szavazókör lesz majd nyitva reggel 6-tól este 7 óráig szerte a vármegyében.

választás, szavazás, választópolgár
Június 9-én egyszerre lesznek az európai parlamenti és az önkormányzati választások, emiatt a szokásosnál mindenhol több szavazólapot kapnak a választópolgárok. Illusztráció: MW

Mi a helyzet Békéscsabán?

Békéscsabán három szavazólappal számolhatnak. Lehet szavazni 

  1. polgármesterre – négyen indulnak a városvezetői székért –, valamint 
  2. a 12 egyéni választókerületben egy-egy önkormányzati képviselőjelöltre. 
  3. Mivel európai parlamenti választás is lesz, kapnak egy további szavazólapot is a választók. Itt 11 párt vagy pártszövetség számít a voksokra, a Fidesz-KDNP mellett a MEMO, az LMP-Zöldek, a DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek, a 2RK Párt, a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Momentum, a Jobbik, a TISZA, az MKKP és a Mi Hazánk. 

Emellett az, aki szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, szavazhat a nemzetiségi jelöltekre, az adott nemzetiségi önkormányzat összetételére is. Békéscsabán lengyel, német, roma, román, szlovák és ukrán nemzetiségi önkormányzat alakulhat majd.

Választás a Békéscsabán kívüli településeken

Alapesetben itt négy szavazólapot kapnak azok, akik az urnák elé járulnak.

Az önkormányzati választás tekintetében szavaznak

  • egyrészt polgármesterre,
  • másrészt önkormányzati képviselőkre,
  • harmadrészt pedig vármegyei listára.

Az önkormányzati képviselőválasztás tekintetében fontos, hogy a 10 ezer lélekszámúnál nagyobb városokban – mint Békés, Gyomaendrőd, Gyula, Orosháza, Szarvas – egyéni választókerületek vannak. A 10 ezer lélekszámúnál kisebb településeken pedig úgynevezett kislistás voksolást tartanak. Azaz érvényesen legfeljebb annyi jelöltre lehet behúzni az ikszet, ahány tagú lesz majd az adott településen a képviselő-testület, segítség, hogy a szavazólap tetején feltüntetik, hogy ez pontosan hány tagot is jelent. Ez a fajta szavazás Mezőberényben és Sarkadon jelent újdonságot, mivel az elmúlt választás óta csökkent a két város lélekszáma 10 ezer alá. 

Csabán kívül a vármegyei listára is lehet voksolni

A Békéscsabán kívüli településeken vármegyei listára is szavaznak a választópolgárok: itt nem jelöltek, hanem pártok közül kell választani. Öt párt vagy pártszövetség állított listát, a Fidesz-KDNP mellett a a Momentum, az MSZP, a Mi Hazánk és a DK. Az, hogy milyen sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon, sorsolással dőlt el. Emellett természetesen nemcsak Békéscsabán, hanem ezeken a településeken is szavaznak arról, hogy a 11 közül mely párt vagy pártszövetség képviselőit küldenék Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe.

Felállnak a nemzetiségi önkormányzatok is

Továbbá azok, akik szerepelnek valamelyik nemzetiségi névjegyzékben, szavaznak a nemzetiségi önkormányzat összetételére is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában