Papi legenda lett

2024.06.13. 11:51

A bográcsozás királya, Brindás János emléktábláját leplezték le Gyulán

Békés vármegye ikonikus alakja, a mindig töretlenül ambiciózus, fáradhatatlan és akadályokat nem ismerő Brindás János „Papi” már az égieknek főz. Egyik olimpiai bajnok tanítványa, Ambrus György mesterszakács avatta fel emléktábláját Gyulán, a Steigervald-tanyán szerdán. A Kétegyházi Gazdanapok rendezvénye alkalmából sokan mások is emlékeztek Brindás Jánosra, Papira, aki idén hunyt el. 

Nyemcsok László

Brindás János, Papi munkásságát méltatta az emléktábla avatásán Ambrus György

Fotó: BMH

Nehéz elhinni, hogy nem mosolyog ránk többé Brindás János, aki hosszú évtizedeken át tevékenykedett Békés vármegye,  Magyarország gasztronómiájában, valamint a határon túl is. Mindenhol elismerték. Ezzel kezdte emlékező gondolatait Ambrus György, aki a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakács alelnöke is.

Brindás János, Papi, emléktábla, elhunyt, culinary team
Sokan emlékeztek a legendás mesterszakácsra, Brindás Jánosra Fotó: BMH

– A gyulai Steigervald-tanya lényegében a második otthona volt az elmúlt években, itt főzte jobbnál jobb pörköltjeit a rendezvényeken – ecsetelte Ambrus György.  – Mindig arra tanított bennünket, hogy egy étel attól lesz igazi, ha beletesszük a hozzávalók mellett a szívünket, lelkünket. Ígérjük, Papi, így lesz ez a jövőben is, de sajnos, már nélküled.   

Brindás János 1952-ben született Kétegyházán

A Békés Megyei Culinary Team Papija 1952. május 10-én született Kétegyházán. 1969 szeptemberétől a Békés Megyei Vendéglátóipari Vállalat (BMVV) gyulai Komló Szállodájának a szakácsa volt, 1970-től a BMVV Park Szállodájának főszakácsa, 1985-től a Mezőgazdasági Szövetkezetek Gyulai Szállodájának executive séfjeként dolgozott. 2000-ben vendéglátóipari vállalkozó lett, valamint az aradi Central Hotel vendégséfje, az Agro Szálloda üzletvezetője, 2004-től szakmai oktató – mondta Ambrus György.

Végzettségei: 1969-ben szakács szakmunkásvizsga, 1980-ban melegkonyhás vendéglátóipari üzletvezető. 1972-ben lett a Szakma Ifjú Mestere, 1997-ben a Nagyszakácsi Nemzetközi Szakácsverseny Királyi Főszakácsa, 1998-ban szintén Nagyszakácsiban a legjobb ízmester. Szakmai elismerései közül kiemelkedik 1997-ben a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) mesterlevele, 2019-ben szintén a szövetség Életműdíja.

Személyiségével kivívta a kollégák, a szakma elismerését

Brindás János hosszú évekig az MNGSZ Gyula és Környéke Régió alelnökeként tevékenykedett. Az utánpótlás-nevelésben nagy szerepet töltött be munkásságával. Személyes példamutatásával és kiváló szakmai felkészültségével oktatta tanítványait. Személyiségével, szakmaiságával kivívta a kollégák és a szakma elismerését. Több vármegyei gasztronómiai rendezvényen főszervezőként ténykedett. A Békés Megyei Culinary Team olimpiai és világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be. Békés vármegyében három olimpiai aranyérmes mesterszakácsot nevelt ki, ezt munkássága legnagyobb eredményének tekintette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában