2024.06.13. 11:51
A bográcsozás királya, Brindás János emléktábláját leplezték le Gyulán
Békés vármegye ikonikus alakja, a mindig töretlenül ambiciózus, fáradhatatlan és akadályokat nem ismerő Brindás János „Papi” már az égieknek főz. Egyik olimpiai bajnok tanítványa, Ambrus György mesterszakács avatta fel emléktábláját Gyulán, a Steigervald-tanyán szerdán. A Kétegyházi Gazdanapok rendezvénye alkalmából sokan mások is emlékeztek Brindás Jánosra, Papira, aki idén hunyt el.
Brindás János, Papi munkásságát méltatta az emléktábla avatásán Ambrus György
Fotó: BMH
Nehéz elhinni, hogy nem mosolyog ránk többé Brindás János, aki hosszú évtizedeken át tevékenykedett Békés vármegye, Magyarország gasztronómiájában, valamint a határon túl is. Mindenhol elismerték. Ezzel kezdte emlékező gondolatait Ambrus György, aki a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakács alelnöke is.
– A gyulai Steigervald-tanya lényegében a második otthona volt az elmúlt években, itt főzte jobbnál jobb pörköltjeit a rendezvényeken – ecsetelte Ambrus György. – Mindig arra tanított bennünket, hogy egy étel attól lesz igazi, ha beletesszük a hozzávalók mellett a szívünket, lelkünket. Ígérjük, Papi, így lesz ez a jövőben is, de sajnos, már nélküled.
Brindás János 1952-ben született Kétegyházán
A Békés Megyei Culinary Team Papija 1952. május 10-én született Kétegyházán. 1969 szeptemberétől a Békés Megyei Vendéglátóipari Vállalat (BMVV) gyulai Komló Szállodájának a szakácsa volt, 1970-től a BMVV Park Szállodájának főszakácsa, 1985-től a Mezőgazdasági Szövetkezetek Gyulai Szállodájának executive séfjeként dolgozott. 2000-ben vendéglátóipari vállalkozó lett, valamint az aradi Central Hotel vendégséfje, az Agro Szálloda üzletvezetője, 2004-től szakmai oktató – mondta Ambrus György.
Végzettségei: 1969-ben szakács szakmunkásvizsga, 1980-ban melegkonyhás vendéglátóipari üzletvezető. 1972-ben lett a Szakma Ifjú Mestere, 1997-ben a Nagyszakácsi Nemzetközi Szakácsverseny Királyi Főszakácsa, 1998-ban szintén Nagyszakácsiban a legjobb ízmester. Szakmai elismerései közül kiemelkedik 1997-ben a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) mesterlevele, 2019-ben szintén a szövetség Életműdíja.
Személyiségével kivívta a kollégák, a szakma elismerését
Brindás János hosszú évekig az MNGSZ Gyula és Környéke Régió alelnökeként tevékenykedett. Az utánpótlás-nevelésben nagy szerepet töltött be munkásságával. Személyes példamutatásával és kiváló szakmai felkészültségével oktatta tanítványait. Személyiségével, szakmaiságával kivívta a kollégák és a szakma elismerését. Több vármegyei gasztronómiai rendezvényen főszervezőként ténykedett. A Békés Megyei Culinary Team olimpiai és világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be. Békés vármegyében három olimpiai aranyérmes mesterszakácsot nevelt ki, ezt munkássága legnagyobb eredményének tekintette.