Pályaválasztás

2024.06.25. 14:59

Az egészségügy, a vízgazdálkodás és a járműgyártás világába is bepillanthatnak a JóPálya táborozói - videóval

Idén is táborral segíti a pályaválasztás előtt álló felső tagozatosok döntését a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. A JóPálya – és a Tiéd?! című tábort június 24-től 28-ig és július 8-tól 12-ig, napközis rendszerben tartják a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával. A második turnusra még van néhány szabad hely.

dr. Nagy Szilvia

Amíg a JóPálya táborban résztvevő gyerekek egyik csoportja a Vízmű kémiatermében vizsgálta a szennyvízben élő mikroorganizmusokat, a másik pedig különleges fosszíliákat vett szemügyre az iskola MOL-termében, addig Mészárosné Szabó Anna, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályának vezetője elmondta, már sokadik éve szerveznek nyári táborokat a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával.

JóPálya, tábor, gyerekek
A Vízmű fosszíliái között még mamutfog is akad – ezeket is megvizsgálták a JóPálya táborba járó gyerekek. Fotó: Bencsik Ádám

–  Olyan felső tagozatos gyerekeknek  mutatjuk meg játékos keretek között a kínálatot, akik még a továbbtanulásukat érintő, nagy döntés előtt állnak. Délelőttönként többféle interaktív foglalkozáson vesznek részt, délután pedig gyermekmentorok foglalkoznak velük, akik saját szemüvegükön keresztül mesélnek nekik az általuk választott középiskoláról, annak hangulatáról, tanárairól, képzéséről – sorolta. Hozzátette, nemcsak iskolai tanműhelyekbe, hanem cégekhez is elviszik a gyerekeket, illetve minden héten van valamilyen társadalmi felelősségvállalásuk; most épp egy békéscsabai bölcsődének szerveznek gyűjtést.

Bemutatkozott a JóPálya táborozóinak a Vízmű

A keddi nap házigazdája, Schnider György igazgató kiemelte, kilenc helyszínen mutatják be a lehetőségek tárházát, például a Vízmű magasépítő, mélyépítő, útépítő technikusképzését. A gyerekek megismerhetnek egy tervezői programot, sőt, a közút gépeit is kipróbálhatják. 

– Bepillanthatnak a fluidumkitermelők életébe is, iskolánk MOL-termében kísérletezhetnek, kőzetekkel, ásványokkal, fosszíliákkal ismerkedhetnek. Az Alföldvíz és a Kövizig segítségével a vízügyi munkát is bemutatjuk, vízügyi méréseket végezhetnek, sőt, közelebbről szemügyre vehetik a földmérő műszereket, a drónokat, a lézerszkennereket is – sorolta. Leel-Őssy Gábor vízgazdálkodást oktató tanár hangsúlyozta, mind a vízgazdálkodás, mind a környezetvédelem olyan hangsúlyos kihívásokat tartogat, amire elkerülhetetlen, hogy a jövő kiművelt emberfői, szakemberei, mérnökei adekvát válaszokat tudjanak adni.

Jópálya
A gyerekek a földmérést is kipróbálhatták  Fotó: Bencsik Ádám

– A szakág termében egy háromdimenziós homokozót és egy áramlásmérőt is ki lehet próbálni. A mai gyerekek már tudatosabbak, jobban körüljárnak mindent, mi pedig szívesen segítünk, hogy könnyebben bele tudják helyezni magukat a jövőbe, hogy játszva kerülhessenek közelebb a megélhetésüket, boldogságukat, kiteljesedett életüket jelentő hivatáshoz – tette hozzá. 

Sűrű, élményekkel teli és hasznos a két hét a táborban

A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaválasztást segítő két táborának más-más a programja. Az első héten a robotikával, a mentőállomáson folyó munkával, a bölcsődék világával és a kisgyerekgondozók képzésével ismerkedhetnek a gyerekek. A BSZC Vásárhelyi Pál technikumán kívül ellátogatnak a Szent-Györgyi Albert technikumba és a Linamar Hungary Zrt-hez is.

A második héten a Békéscsabai Médiacentrumba, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack iskolájába, a Nemes Tihamér, a Kós Károly, a Szent-Györgyi Albert középiskolákba indulnak, emellett megnézik az Alföldvíz Kft. munkáját, illetve azt is, hogy mit kínál a BSZC Gép-és Légipari Képzőközpont. Bepillanthatnak a kórház Skill laborjába is, ahol elsősorban nővérek és orvosok továbbképzését és gyakorlását biztosítja az egészségügyi intézmény. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában