Jubileum

2024.06.29. 17:40

Már zajlik a kétnapos templomünnep Békéscsabán - galériával

Megkezdődött a Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom felszentelésének 200. jubileumát ünneplő rendezvénysorozat.

Szegfű Katalin

Délelőttől kezdődően a Kistemplomtól indulva templombemutató élménybejárásra hívta az érdeklődőket a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör tagsága, valamint a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség. A rendkívüli alkalomra sokan látogattak el. Láthatták az is, hogy az ünnephez kapcsolódóan a Kistemplom Torony Galériájában művészeti alkotásokat: festményeket, grafikákat és fényképeket helyeztek el. A Békéstáji Művészeti Társaság és a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Szakgimnázium festő valamint a Technikum grafikus és fotográfus szakos növendékeinek Torony Tárlat című közös kiállítása várja az érdeklődőket. A nem mindennapi kiállítótérbe a csabai evangélikusság épületeiről, tárgyi emlékeiről készült alkotások láthatók mostantól egészen a következő hónap végéig.

templomünnep, hétpróbás gyermek néptáncegyüttes
A templomünnepségen felléptek a Hétpróbás Gyermek Néptáncegyüttes növendékei /Fotó: Szegfű Katalin/

A Szeberényi Gusztáv Adolf nevét viselő oktatási komplexum udvarára a csabai szlovák gasztronómia legjavát hozták el: brindzás haluskát, csörögét, tarkedlit és a gőzön főtt nevű édességet, valamint a hatalmas hőségre tekintettel hűtött italokat.

A Békéscsabai Evangélikus Nagytemplomot 1824. június 29-én, Péter-Pál napján szentelték fel. Megépítése már 1807-ben elkezdődött, és a monumentális templomot az akkor mintegy 20 ezer fős akkori csabai evangélikusság saját erejéből építette fel. Sőt, a korabeli napóleoni háborúk egy ízben elértéktelenítették az összegyűjtött pénzt, így kétszer kellett összegyűjteni a rávalót. Ezekről és még sok más érdekességről szól a Vel’ki Chrám – Nagytemplom című könyv, amelyben bemutatója nemrég zajlott le, közvetlenül a Hétpróbás Gyermek Néptáncegyüttes növendékeinek bemutatóját követően. A szép kivitelű, sok fotóval gazdagított, teljes egészében kétnyelvű kötetet Kiszely András, a Békéscsabai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke írta, akinek a vezetésével a rendhagyó könyvbemutatón felidézték, „újrajátszották” a 200 évvel ezelőtt történteket, amikor az ünneplő tömeg együtt vonult át énekszóval, a lelkész áldásmondó imája közepette a Kistemplomtól a felépített újba. A könyvbemutató immár templomban zajló részén a Tranoscius énekeskönyvből énekeltek a hívek.

- Ez a templom a maga nemében rekorder, hiszen ennél nagyobb építményt szlovák ember önnön magának sehol sem épített – mondta el Kiszely András, aki kiemelte még, hogy a csabai Nagytemplom támaszt és védelmet nyújt minden csabainak, nem véletlenül a település szimbóluma.

A kétnapos ünnepségsorozat egyik kiemelt helyszíne a Nagytemplom mögött álló, a csabai népi „előtornácos” építészeti hagyományokat őrző úgynevezett Öreg Ház, ahová a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör szervezett változatos szórakoztató rendezvényeket. A szombati nap fő eseményének számító „200 év 200 hang” Ünnepi Hangverseny kezdetéig felnőtt-és gyermekprogramok, így a huszadik század derekát megidéző játszóház, Knyihár-féle kolbászkóstoló, Bojczán István csabai legendák mesélése várja az érdeklődőket. Ez a helyszín a hangverseny után is szerepet kap, hiszen nyolctól itt lesz a Békéscsaba templomairól készített rövidfilm bemutatása, továbbá annak a portréfilmnek a levetítése, amely Szeverényi Mihályról, a 2006-ban felszentelt oltárkép helyi festőjéről készült, Útban a fény felé címmel.

A kétnapos ünnepségsorozat csúcseseménye a vasárnap 10 órakor kezdődő ünnepi hálaadó istentisztelet lesz, melyen Kondor Péter szolgál majd. A rendezvények utána is folytatódnak, egészen estig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában