Hopka Margit 80

2024.07.20. 10:59

Örömét leli az alkotásban, képeit megmutatta a kardoskútiaknak

Az orosházi Belankáné Hopka Margit festő képei láthatók a kardoskúti művelődési házban. A falunapi megnyitón Vargáné Neller Borbála méltatta az alkotó élet- és alkotói pályáját, összegzést nyújtva az elmúlt 8 évtizedes életútból, a megélt élményeiből, csodákból, s mögöttes küzdelmekről. Egy frappáns, egyszerű címet visel a kiállítás: Hopka Margit 80.

Csete Ilona

Hopka Margit 1943-ban született a vásárhelyi pusztán, a Kardoskúthoz tartozó Fecskésparton. Elmondása alapján életének nagyon fontos momentuma maradt mindmáig ez a hely. 

Hopka Margit, 80, kiállítás
Hopka Margit átörökíti érzéseit a festővászonra. A szerző felvétele

Orosházán Zsáky István művésztanár tanítványa volt, a városi rajzszakkörben fejlesztette rajzkészségét 1960-ig. Az élet ugyan másfelé sodorta a képzőművészettől, de gondolataiban mindig ott volt a festészet szeretete. Tudta, hogy a megszerzett alapokra bármikor tovább tud építkezni. Aktív éveiben Orosházán, a polgármesteri hivatalban, anyakönyvvezetőként dolgozott.

1994-ben akkor nyúlt ismét az ecset után, amikor életébe nehéz időszak köszöntött be férje halálával. A festészet segített elterelni a gondolatait. A kedvelt foglalatosság mára mindennapossá vált, örömét leli az alkotásban. Folyamatosan fejleszti a tudását, 2001-től két éven keresztül az orosházi művészeti iskolában képzőművészeti szakon tanult, majd résztvevője lett az alkotótáboroknak Szabadkígyóson, Lakitelken, Sarródon, Szarvason. Az Orosházi Festők Csoportjában sok segítséget kapott Horváth Jánostól. A festőkkel együtt számtalan közös és egyéni tárlatnak a részese. Szakmai fejlődésének útját továbbra is az alkotótáborokban látja, illetve szakkönyvek tanulmányozásával önmagát fejleszti. 

A legnagyobb tanítómester számára maga a gyakorlás, az a rengeteg idő, amit képeinek az elkészítésével tölt. Ez ad boldogságot és örömöt számára, mert a szépet örökíti meg és adja át másoknak is alkotásain keresztül. A kardoskúti kiállításon 31 festményével mutatkozott be.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában