Kamiont is húztak

2024.07.20. 11:51

Betyárnapok: búzát adományoztak, kisütötték Rózsa Sándor pogácsáját Kondoroson

Immáron 24 éve annak, hogy Kondoros önkormányzata útjára indította térségi szintű, hagyományőrző rendezvényét. A betyárnapok programjai már pénteken délután és szombaton délelőtt is sokakat vonzottak az immár Békés vármegyei értékként tündöklő Kondorosi Csárdához és környezetéhez. Az adományozás sem maradt el, számos gazda ajánlott fel búzát a Magyarok Kenyere program pénteki, Békés vármegyei búzagyűjtő napján.

Nyemcsok László

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere kiemelte, a betyárság legendáit és hagyományait élteti és eleveníti fel a betyárnapok rendezvénye, ahol főszerepet kapnak a lovas rendezvények és a gasztronómia is.

betyárnapok,Rózsa Sándor, programok
A betyárnapok programjában tartották meg Kondoroson a Békés vármegyei búzagyűjtő napot is Fotó: Bankó Tamás

Búzát adományoztak a rászorulók javára

A betyárnapok pénteki, búzagyűjtő napján Ribárszki Péter üdvözölte a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a rászorulók javára gabonát felajánló gazdákat is.

– A múlt évig a kondorosi és térségbeli gazdák már 930 mázsa búzát ajánlottak fel a szolidaritási akcióban, hamarosan elérhetjük az ezer mázsát – ecsetelte a polgármester, aki maga is ajánl fel minden évben gabonát. – Jóleső érzés látni, hogy az agrárium nehéz körülményei között is lehajolnak a kondorosi, a Békés vármegyei gazdák az elesettekhez.

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magosz Békés vármegyei elnöke hangsúlyozta, jó érzés szervezőként részt venni egy jótékonysági programban, de ennél is szívet melengetőbb adományozóként hozzájárulni a sikerhez. Kitért arra, az elmúlt évek eredményei megalapozták, hogy a Magyarok Kenyere program hosszú távon is a magyar gazdatársadalom meghatározó jótékonysági mozgalma legyen, és ma már Kárpát-medence összefogásává nőtte ki magát.

Békés vármegyében a gazdák búzaadományait a következő gyűjtőpontokon fogadják: Csabai Raktárszövetkezet, Dombegyházi Agrár Zrt., Kert-Land Kft. (Vésztő), Orosfarm Zrt. (Orosháza), MOROKO-FARM Kft. (Szarvas), Szárító és Tároló Mg. Zrt. (Kondoros), Oravecz Tamás (Medgyesegyháza).

Tizennégy tonnás kamiont kellett hámmal elhúzniuk

A Kondorosi Kertbarát Kör idén is házigazdája volt a házi finomságok versenyének a betyárnapok keretében. Nagy érdeklődéssel zajlottak a versenyek, hiszen közel 100 házi finomságot kellett  értékelni, amely a zsűri számára nagy kihívást jelentett. A dzsem, lekvár, szörp szakágban Miléné Kalhammer Éva, a pálinkáknál Óvári Csaba, a szárazkolbászoknál Melis Zoltán volt a zsűri elnöke, utóbbi a kertbarát kör elnöke is.

Szintén pénteken délután a Piszkos Motorosok Egyesület tagjai felvonultak, hogy aztán Tuska Tibor evangélikus lelkész áldásával Cserkeszőlőbe induljanak. Kamionok azonban maradtak a rendezvényen, a Jegenye GYM szervezésében keresték Kondoros legerősebb betyárját. Az indulóknak pedig 14 tonnás kamiont kellett hámmal elhúzniuk. Szerepelt még a versenyszámok között 80 kilós kőgolyó emelés, százkilós malomkővel futás is.

Kamionhúzásban is versenyeztek a legerősebb betyár címre hajtó indulók Fotó: Bankó Tamás 

Betyárnapok: Rózsa Sándor kedvencével is indulhattak

Szombaton a Szarvasi Fúvószenekar zenés ébresztőjét követően számos program kezdődött, Rózsa Sándor „jegyében” is a betyárnapokon. Kisütötték Rózsa Sándor pogácsáját, a főzőversenyen birkapörköltek rotyogtak a bográcsokban, valamint nevezni lehetett Rózsa Sándor kedvencével is, ez egy szabadon választott kategória volt. A csikós hagyományok felelevenítéséért köszönet illette a nagy múltú kondorosi Széchenyi István Lótenyésztési Egyesület, a Körösszögi Hagyományőrző Csikós Egyesületet és a Deák Team tagjait.

A Körösök Völgye Vitézi Bandérium betyárbemutatót tartott, majd megrendezték a III. Oszter Sándor Csikós Emlékbemutatót. A színész volt Rózsa Sándor megformálója a nagysikerű filmben, és Kondoros díszpolgári címét is megkapta. A programok egész sora szombat éjszakáig tart, számos különlegességgel, szórakoztató programmal.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában