Szarvas

2024.07.13. 13:14

Honvédelmi táborban ismerhették meg a katonai élet mindennapjait – galériával, videóval

A honvédelem iránt érdeklődő 12-15 év közötti fiatalok számára szervezett honvédelmi sport tematikájú tábort a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred vitéz Fekete Imre 101. Területvédelmi Zászlóalj Szarvason. A honvédelmi táborban pénteken délelőtt ünnepélyes táborzárás keretein belül átadták az elért eredmények elismeréseit és különdíjait.

Dinya Magdolna

A honvédelmi táboroztatás 2016-ban 300 fővel indult, az idén már 47 helyszínen, 125 táborban 4600 gyermek számára kínáltak tartalmas nyári időtöltést. A kikapcsolódás, élményszerzés biztosítása mellett fontos társadalmi cél, hogy a résztvevő gyermekek megismerkedjenek a Magyar Honvédséggel, a hadsereg tevékenységével. 

honvédelem, honvédelmi tábor
Közel 40 gyermek részvételével rendezték meg a sport tematikájú honvédelmi tábort Szarvason Fotó: Dinya Magdolna

Jobbnál jobb programokkal készültek 

A tábor közel 40 fő részvételével indult el Szarvason a Honvédelmi Sportközpontban. A táborozókat kihívásokkal teli programokkal várták, ahol alapvető elvárás volt a fegyelem, a szabálykövetés és az egymás iránti tisztelet. A játékos vetélkedők és a különböző sportfeladatok nagyban hozzájárultak fizikai állapotuk fejlődéséhez. A gyerekek az elhelyezést követően megismerkedtek a tábor napirendjével, és az ezzel kapcsolatos szabályokkal. Miután a táborlakókat tájékoztatták a biztonsági rendszabályokról, csapatépítő tevékenységekben vettek részt. 

Minden napot átszőttek a katonai jellegű foglalkozások és a különböző játékos sportversenyek. A szarvasi sportközpont lőterén gyakorolhatták a lézer és airsoft lövészetet különböző testhelyzetekben, valamint légfegyveres foglalkozáson is részt vehettek. Ezen kívül elsajátíthatták az íjászat és a vívás alapjait, továbbá kiemelt figyelmet fordítottak a katonai mozdulatokra és azok fortélyainak elsajátítására. A gyerekek a honvédséggel kapcsolatos ismereteiket is bővítették. Megtanulták a rendfokozatok jelentéseit, amiről a későbbiek során számot is adtak. Nem maradhatott ki a nyári jó időben a strand sem, ami ebben a kánikulában nagy felüdülés volt számukra.

Hatalmas élményt jelentett a táborlakóknak az is, hogy a hét folyamán ellátogattak a Mini Magyarország makettparkba, a Körösvölgyi Állatparkba és Magyarország történelmi középpontjához is. A sétahajózás alatt pedig az egyedi növény és fa gyűjteményéről híres szarvasi Arborétummal, valamint a mocsári ciprusok legszebb csoportjával és az egyedülálló víziszínpaddal találkozhattak a fiatalok. 

Elismeréseket adtak át a honvédelmi tábor utolsó napján

A tábor utolsó napján ünnepélyes táborzárás keretein belül elismeréseket és különdíjakat átadtak át a gyerekek részére. A zárórendezvényen Babák Mihály, Szavas polgármestere, Sükösd Attila, a Szarvasi Honvédelmi Sportközpont létesítményvezetője, valamint Lipták József alezredes, a 101. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka és Sánta Hunor főhadnagy, táborparancsnok adták át a díjakat a táborozóknak. A táborban résztvevő fiatalok számára a legnagyobb elismerést a vörös barett sapka jelenti. Ebben az évben, a szarvasi honvédelmi sport tematikájú táborban ezt Fábián Richárd táborozó érdemelte ki. Babák Mihály polgármester az elismerések kiosztása után egy tortával lepte meg a gyerekeket az esemény zárásaként.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában