Extrém időjárás

2024.07.12. 10:26

Hatalmas hőzivatar volt csütörtökön Szeghalmon

A perzselő forrósságban elszórtan kialakulhatnak hirtelen nagy mennyiségű csapadékkal járó zivatarok: erre csütörtökön Szeghalmon is volt példa.

Beol.hu

Perzselő forróság jellemezte csütörtökön is az időt, emellett záporok, zivatarok is előfordultak a déli óráktól elszórtan – írták a HungaroMet Nonprofit Zrt. oldalán. Mint fogalmaztak,  a hőzivatarokat nem szabad alábecsülni, kíséretükben viharos szél és felhőszakadás alakult ki lokálisan. 

zivatar, eső, hőzivatar, kánikula
Pillanatok alatt hullott nagyon sok eső Szeghalmon. Illusztráció: Shuttertstock

„Szeghalom térségében például 60,6 mm-t mért csapadékmérőnk, de az észlelésekből is látható, hogy ezen kívül is még volt néhány hely ahol ugyan kis területen, de nagy mennyiségű, 40 mm-t meghaladó csapadék zúdult le hirtelen.  Ami a hőmérséklet alakulását illeti, továbbra is siralmas a helyzet. A klimatológiai átlagtól jóval nagyobb, egészen pontosan 8 fokkal magasabb az eltérés. Ez a hőség már minden szervezetet megvisel. A csúcsérték tegnap kereken 40 fok volt, ezt Kelebián mértük, és előzetes adatok alapján a napi melegrekord is megdőlt általa. A forróságot trópusi éjszaka követte, de néhol legalább lengedezett a levegő, amely picit javíthatott helyenként a hőérzeten” – olvastuk az oldalon.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában