Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

2024.07.04. 06:35

Jövő héten folytatódik a pályaorientációs tábor – videóval

A jövő héten folytatódik a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tábora, a JóPálya – és a Tiéd?! A múlt héten húsz gyermeknek segítettek abban, hogy melyik középiskolát, szakot válasszák a felső tagozatos tanulók – ismertették a kamaránál, hozzátéve, hogy a jövő heti JóPálya táborba még van három szabad hely.

Licska Balázs

Az előző héten 5., 6. és 7. osztályos fiatalok vettek részt a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett JóPálya táborban. A kamara elsődleges célja a táborral az – azon túl, hogy a fiataloknak értelmes időtöltést biztosítson –, hogy segítse a gyermekek pályaválasztását. Ugyanis még mindig az a tapasztalat, hogy sokan abba az iskolába adják be a jelentkezési lapjukat, ahova a legjobb barátjuk, barátnőjük, függetlenül attól, hogy a képzés érdekli-e őket vagy sem. Ebből adódik, hogy viszonylag nagy 9. évfolyamon a lemorzsolódás, az újrakezdők aránya, vannak, akik év közben döbbennek rá arra, hogy mégsem ezzel szeretnének foglalkozni, és kénytelenek váltani.

JóPálya, pályaorientáció, tábor
Sok élményt szereztek, sok helyre ellátogattak a gyerekek a kamara múlt heti, első JóPálya pályaorientációs táborában. Fotó: BVKIK

– A programokat igyekszünk a gyerekek érdeklődési körének megfelelően alakítani. Többen jelezték, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi és Zwack technikumába szeretnének elmenni, ezért egy-egy délelőttöt ott töltöttünk – mondta Mészárosné Szabó Anna szakképzési osztályvezető. 

JóPálya: sokrétű a kínálat

– Másokat a Szent-Györgyi Albert technikum képzései érdekeltek, ahol végül belekóstolhattak a sportedzői képzésbe, megismerték a nyomdaipari képzéseket, látták a divat-, díszlet- és jelmeztervezők munkáját, mindent megtudtak a rendészetről, illetve belepillantottak a kreatív ágazatba is. Ellátogattak egy bölcsődébe, ahol első kézből láthatták a kisgyerekgondozók munkáját. A fiúk nagy örömére volt a csapat a Linamar Hungary Zrt.-nél és a Kemény Gábor Technikumban is, ahol nemcsak a gépjármű-mechatronikai technikusok, azaz autószerelők, hanem a logisztikusok munkájával ismerkedtek. Ezek az alkalmak sokkal többet adnak, mint a nyílt napok, hiszen itt csak a mi húsz táborozó gyerekünk van ott, akik mindenhez hozzáférnek, kipróbálhatnak, bátran kérdezhetnek. 

A könyvtárban is jártak a felsős diákok. Fotó: BVKIK

A kortársakat is faggathatják

Nemcsak a felnőtteket, a kortársakat is lehetett faggatni. Több középiskolás vett részt a táborban mentorként, hogy a felső tagozatosok első kézből kapjanak információt a kiszemelt suliról. Szó esett a képzésekről, a tanárokról, de még a büféről és a közösségi életről is, ahogyan nem maradhatott ki az sem, hogyan kell hatékonyan készülni a központi felvételire.

Jövő héten, július 8-án kezdődik a következő tábor, ahol szintén lesz iskolabemutató, de a gyerekek ellátogatnak a Békéscsabai Médiacentrumba, az Alföldvíz Zrt.-hez, a békéscsabai kórház Skill laborjába, ahol az orvosokat, ápolókat képzik tovább. Elmennek a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack, Nemes Tihamér, Széchenyi István, Szent-Györgyi Albert és Kós Károly technikumába, illetve a légi- és gépipari képzőközpontjába is. A táborba még három szabad hely van – zárták a kamaránál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában