CsabaPark

2024.07.24. 11:56

Kiderült, hogy miért pusztult el a kis kecskegida az állatsimogatóban

Több intézkedést is elrendeltek a CsabaParkban azt követően, hogy a hétvégén az állatsimogatóban elpusztult egy kecskegida. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere ismertette, miszerint az ügyben jelenleg is folyik a vizsgálat. A CsabaParkot üzemeltető cég közleményéből pedig kiderült, hogy miért pusztult el a kecskegida.

Licska Balázs

Elpusztult a hétvégén a CsabaPark állatsimogatójában egy kis kecskegida – erről tett közzé videót hétfőn Szarvas Péter polgármester a Facebook-oldalán. Elmondta, hogy egyrészt belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, másrészt pedig kérte az illetékes hatóság ellenőrzését is. Hangsúlyozta, hogy a reményei szerint így elkerülhetők a jövőben a hasonló esetek.

kecskegida, állatsimogató, CsabaPark
A hétvégén elpusztult egy kis kecskegida a CsabaPark állatsimogatójában, ahol ezt követően több intézkedést is elrendeltek. Fotó: Bencsik Ádám

Ezt írta az ügyben Szarvas Péter polgármester

Az üggyel kapcsolatos legutóbbi Facebook-bejegyzésében pedig arról írt a városvezető: azt várja el az állatsimogatót üzemeltető cégtől, hogy alakítson ki szorosabb együttműködést egy helyi állatorvossal, aki indokolt esetben vállalja az állatok ellátását. Továbbá kérte, hogy az állatok egészségének megőrzése érdekében sűrűbben, legalább napi háromszor lássa el őket a gondozó. 

Fontosnak mondta, hogy a látogatók ne etessék az állatokat a számukra nem megfelelő élelemmel. Ezért az állatsimogató házirendjét frissítik, illetve új figyelemfelhívó táblákat helyeznek ki várhatóan. Az is szerepel a javaslatok között, hogy térfigyelő kamerákat szerelnek fel, hogy nyomon követhessék, ellenőrizhessék az állatok ellátását, valamint a látogatók viselkedését.

CsabaPark: az állatok jól érzik magukat

Miután a közösségi portálon felmerült az állatsimogatót üzemeltető cég felelőssége az elpusztult kecskegida ügyében, a CsabaPark Facebook-oldalán kiadott egy közleményt a kft., amelyben – ahogy fogalmaztak – kategorikusan visszautasítottak minden olyan állítást, ami azt az érzetet kelti, hogy nem a jó gazda gondosságával járnának el, hogy bármilyen módon szenvednének az állatok.

„Az állatok mindig mindent megkaptak és megkapnak, ami szükséges. Több helyen van előttük friss víz és bőségesen elegendő élelem. Szükséges esetben az állatorvosi ellátás is megoldott, igaz ez az egyik legnehezebb feladat, hiszen leterheltek a szakemberek. A gondozó legalább napi két alkalommal, reggel 6 és este 6 órakor jár ki etetni, itatni őket, valamint takarítani” – írták. 

A CsabaPark közleménye szerint mindig jut elegendő víz és élelem az állatsimogató lakóinak. Fotó: Bencsik Ádám

Hozzátették: az állatok jól érzik magukat, amit bizonyít az, hogy nagyon magas a szaporulat, több alkalommal ajándékoztak el az állományból egyedeket azért, hogy ne legyen túlzsúfolt a terület. A genetikai frissítésről is gondoskodnak, ezért az állomány egy része időnként cserélődik. Párszor előfordult, hogy elvesztettek állatokat, és ezek minden esetben két okra vezethetők vissza.

Ezért pusztult el a kis kecskegida

  1. Egyrészt az állatokat a látogatók egy része minden tiltás és józan megfontolás ellenére olyan dolgokkal eteti, amelyeket a szervezetük képtelen feldolgozni, akár végzetesen megbetegíti őket. Megemlítették a kenyeret, a gyümölcsöket, a gumicukrot, a csokoládét, a kekszet; és hogy ezek maradványait rendszeresen megtalálják a helyszínen.
  2. Másrészt a kecskéknél – mint más haszonállatoknál is – egy létező és időnként előforduló jelenség, hogy az anyaállat nem fogadja el a gidáját, nem táplálja megfelelően, ami elkerülhetetlenül a kis kecskegida halálához vezet. Hangsúlyozták, hogy a mostani esetben is ez történt.

Mi is történt pontosan vasárnap?

Ezzel kapcsolatban azt is ismertették: a gondozó vasárnap is volt az állatoknál, és nem tapasztalta, hogy probléma lenne, az esti órákban történt a baj. A kis kecskegida szakszerű ellátást reálisan hétfő reggel kaphatott volna, addig az anya mellett, nyugalomban lett volna legnagyobb esély a túlélésre. Úgy vélik, hogy az állat mozgatása, valamint az anyaállattól és a megszokott helyről történő elválasztása közben bekövetkező sokkhatás bizonyosan nem segített a helyzeten. A szakszerű ellátást kizárólag helyben, egy megfelelő végzettségű állatorvos tudta volna biztosítani, aki hétfő reggel meg is érkezett volna a helyszínre. Hangsúlyozták: a cég – ahogy eddig, ezután is – mindent megtesz ezekért az állatokért. A kis kecskegidát senki sem bántotta, mindent megtettek érte, de a természet közbeszólt, amiért senkit sem lehet okolni.

Ilyen intézkedéseket hoznak a kis kecske halála után

A cég is megerősítette azt, amit Szarvas Péter polgármester is jelzett az intézkedésekkel kapcsolatban:

  • a jövőben a gondozó legalább napi háromszor megy ki az állatokhoz;
  • további tájékoztató táblákat helyeznek ki, hogy mi az, amivel tilos etetni az állatokat;
  • valamint elgondolkodnak a térfigyelő kamerarendszer kiterjesztésén, hogy ezeket szigorúbban ellenőrizhessék.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában