Szlovák hagyományápolás

2024.07.23. 09:53

Citeráztak, de pirohát is készítettek a kétsopronyi táborban

A kétsopronyi szlovák önkormányzat már többször szervezett nyári tábort a település gyermekei számára, melyeknek fő céljuk a szlovák hagyományok ápolása és továbbadása volt a fiatalabb generációnak. Tavaly sikeresen pályáztak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez, így idén is megtarthatták a kétsopronyi tábort.

Nyemcsok László

A Horenka Szlovák Hagyományőrző Egyesület berkein belül már több éve működő Zornička Gyermek Citeraegyüttesnek mindig adnak lehetőséget a kétsopronyi táborban arra, hogy tovább bővítsék repertoárjukat, és intenzívebben gyakoroljanak a minősítőkre és fellépésekre.

kétsopronyi tábor, citerázás, szlovák, szlovák hagyományok
A citerázás állt a kétsopronyi tábor középpontjában. Beküldött fotó

A népdalkör tagjaival léphetnek majd fel

– Szükségesnek láttuk azt is, hogy utánpótlást biztosítsunk az együttesnek, így vártuk azokat a gyermekeket is, akik szerettek volna megismerkedni a citeramuzsikával – hangsúlyozta Tóth Erika, a szlovák önkormányzat elnöke. – A táborozók párhuzamosan két csoportban dolgoztak három pedagógus segítségével.  

Závogyánné Varga Ildikó és Czirbuly Viktória vezetésével tíz alsó tagozatos gyermek ismerkedhetett meg a hangszerrel, annak kezelésével. Az órákon egy rövid, gyermekdalokból álló csokrot is begyakoroltak. A Zornička Gyermek Citeraegyüttes tagjai pedig az eddig elsajátított csokrokat gyakorolták, illetve új betanulását kezdték el, amelyet majd közösen előadhatnak a Horenka Népdalkör tagjaival.

A népdaléneklés fortélyaival is megismerkedtek a kétsopronyi táborban

A harmadik pedagógus Szatmáriné Balogh Erika volt, aki a Zornička tagjait bevezette a népdaléneklés fortélyaiba, vele gyakorolták az eddig megtanult és az új csokor dalait. A kisebb csoport tagjai pedig szlovák népi játékokat és népdalokat tanultak.

Kicsik és nagyok is jól érezték magukat a programok alatt. Beküldött fotó

Délutánonként kézműves foglalkozás színesítette a programot. A táborozók megismerkedhettek a csipkeverés történetével, a nagyobb lányok kis is próbálhatták. Közben a kicsik a népi játékok „olimpiáján” vettek részt. Volt itt rönkdobálás, krumpliszsákcipelés, mocsárjárás, mosás teknőben, időre. Az ügyesség, a szorgalom és bátorság jegyében mindenki kipróbálhatta a régi idők játékait. Uzsonnára mindig valamilyen finomsággal kedveskedtek a gyermekeknek a Horenka tagjai. Ettek Ferdinánd-tekercset, szilvalekváros kiflit és papucsot, palacsintát és finom burgonyás pogácsát.

– Csorvásra kirándultunk a Hudák Szőtteskúriába, ahol megismerkedhettünk Csorvás és a kúria történetével – emelte ki Tóth Erika.– Ízelítőt kaphattunk a régi viseletek világából. Kézműves foglalkozás keretében mobiltelefontokot készítettünk zsinóros díszítéssel. Az egyik nap a gasztronómia jegyében telt. A Horenka tagjainak segítségével széles metéltet – ahogy itt, Kétsopronyban hívják, „rezancát” – készítettünk, amelyre feltétként túró, sajt, mák és dió került. Ezenkívül szilvalekváros derelye, „piroha” is készült mák-, dió- és prézliszórással. Természetesen ezt mind el is fogyasztottuk.

A gyermekek magukkal vitték, amit a szlovák hagyományokból megtanultak

A tábor zárásaként szeretettel várták a szülőket, nagyszülőket egy táborzáró előadásra, ahol mindenki bemutathatta azt, amit a héten megtanult. Tóth Erika kifejtette, az előadások nagy sikert arattak. Nagyon jó volt látni azt, hogy több generáció, nagyszülők, szülők, gyerekek, unokák tartalmasan töltötték együtt ezt a délutánt. Ezzel tulajdonképpen a tábor fő célja teljesült, hiszen a gyerekek magukkal vitték azt, amit a héten szlovák őseik hagyományaiból megtanultak, elsajátítottak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában