Kitüntetések

2024.07.05. 20:10

Megkezdődtek a Körösladányi Napok, elismeréseket adtak át

A hagyományoknak megfelelően ünnepi képviselő-testületi üléssel kezdődtek a Körösladányi Napok pénteken délután a Dr. Asztalos Miklós Művelődési Házban. Az eseményen átadták a városi elismeréseket. A Körösladányi Napok a hétvégén számos érdekességgel, népszerű előadók fellépéseivel várja az érdeklődőket.

Papp Gábor

A programon Boruzsné Szatmári Erzsébet, a művelődési ház igazgatója üdvözölte a megjelenteket. A Körösladányi Napok részeként életre hívott ünnepi képviselő-testületi ülés egyik nyitóakkordjaként Kardos Károly polgármester Körösladány legidősebb lakóját, Keliger István tanár urat köszöntötte, aki idén töltötte be 98. életévét.

Körösladányi Napok, ünnepi testületi ülés, elismerések
Kovács-Goda József, Jónás Tibor, Keliger István, Kardos Károly, Pusztai Imréné Mező Piroska, Sánta János és Boruzsné Szatmári Erzsébet 
a Körösladányi Napok nyitóakkordjaként megrendezett ünnepi testületi ülést követően. A szerző felvétele

Körösladányi Napok: eredményes évet zárt az önkormányzat

A polgármester köszöntőjében elmondta, ilyenkor mindig visszatekintenek az elmúlt egy év eseményeire, a legutóbbi Ladányi Napok óta eltelt időszakra.

– Mozgalmas esztendőt tudhatunk magunk mögött. Az önkormányzat sikeres évet zárt. Átadtuk az új piacot, zajlik a védőnői szolgálat építése, ami magában foglalja az egészségügyi központ épületének energetikai korszerűsítését és a parkolók felújítását is – részletezte Kardos Károly. – Ősszel elkezdődhet a vízitúra táborhely és csónaktároló öböl építése. Újra benyújtottuk a Köröstarcsai út aszfaltozását és szélesítését célzó pályázatot is. 2023 szeptember elsejétől 75 év után újra elindult a református általános iskola.

Kitért arra, hogy Körösladányban a civil élet is visszazökkent a régi kerékvágásba Covid időszak után.
– Ismét teljes aktivitással működtek szervezeteink. A nyugdíjas klub, a városszépítő egyesület, a mazsorett együttes, a Nadányi társaság, vagy akár a különböző korosztályokat felvonultató citera együttesek is – sorolta. – A horgászegyesület sem tétlenkedett. A szokásos horgászversenyeken túl ismételten mindenki számára nyitott programot szerveztek május elsején, valamint az utánpótlás-nevelés céljából gyermek horgászversenyt is kezdeményeztek. A Komróczki Gyula által életre hívott „juniális” fáklyás felvonulást szervezte meg a Tüköry Lajos Általános Iskola. A MEDOSZ sportegyesület ismét sikeres évet zárt. A felnőtt csapat az előkelő 4. helyen végzett a NB III. keleti csoportjában. Az U16 korosztály a tavalyi veretlenül megnyert bajnoki cím után idén a 2. helyen végzett, ahogy az U19 csapat is. Hencz Gyula vezetésével egyre sikeresebb a birkózás, az ifjú növendékek rendre érmeket szereznek a különböző versenyeken.

Mint mondta, beárnyékolja az ünnepet, hogy a település legnagyobb üzeme, a Henkel körösladányi gyára a nyár végén befejezi a működését.
– A több mint három évtized alatt számtalan eredményt sikerült a Henkelnek és a hozzá kötődő beszállítóknak köszönhetően Körösladányban megvalósítani. A Henkel nélkül nem tartanánk ott, ahol ma tartunk – hangsúlyozta. – A gyár által befizetett adók mellett számos területen volt sikeres az együttműködés. Ez a tragikus döntés hosszú évekre meghatározza Körösladány és az itt élők lehetőségeit. Természetesen nem áll majd meg az élet. Vegyünk példát a szomszéd településekről, hiszen például Vésztőn eddig sem volt ilyen kaliberű termelő egység és mégis fejlődött a város.

Köszönetet mondott a polgármester

Kitért arra, hogy polgármesterként utolsó alkalommal köszöntötte a helyieket a Körösladányi Napok ünnepi képviselő-testületi ülésén. 
– Köszönöm a körösladányiaknak, az elmúlt 14 év képviselő-testületeinek, Ilyés Lajos jegyzőnek és Sánta János aljegyzőnek. Továbbá a hivatali és az intézményi dolgozóknak, de mindenekelőtt a feleségemnek és a családomnak, hogy mindig mellettem álltak, segítettek, támogattak. Végül, de nem utolsó sorban köszönöm a folyamatos támogatást Dankó Béla országgyűlési képviselőnek – fogalmazott. – Körösladányt legjobb tudásom szerint vezettem. Szerencsés vagyok, mert dr. Pelcsinszki Boleszláv személyében egy kiváló embertől tanulhattam, amiért hálával tartozom. Valamennyiünk közös munkájának eredménye, hogy az elmúlt 14 év – az időszakos nehézségek ellenére is – sikerekkel teli korszak volt. A polgármester sok sikert és hasonló eredményes éveket kívánt az októberben hivatalba lépő Nagy Konrád leendő polgármesternek.

Kardos Károly vastapsot kapott beszédét követően. Ezután a körösladányi városi elismerések átadása következett.

Négy személyiséget ismertek el

Ebben az évben négy személyiség vehetett át kitüntetést. Körösladányért kitüntetést érdemelt ki Sánta János aljegyző, aki szakmai munkája mellett a Körösladányi Gyermekekért Alapítvány egyik alapítója, vezetőségi tag, a Körösladányi Polgárőr Egyesület egyik alapítója, vezetőségi tag, Körösladány Fejlődéséért Közalapítványnál segítője, Körösladányi Juhtartó Egyesületnél segítő volt, Körösladányi MEDOSZ SK-nál könyvelési feladatokat látott el,  a Körösladányi Nyugdíjas Klubnál alkalmi segítő, illetve támogató.

A testület Körösladány Elismerő Oklevél kitüntetést adományozott Pusztai Imréné Mező Piroskának, aki 1981. április 25-én a településen elsőként nyitott virágboltot magánkereskedőként. Ettől kezdve aktívan részt vett Körösladány város civil életében szponzorálás terén. Mindig ott segített, ahol éppen szükség volt koszorúra, emlékkoszorúra, virágra, dekorációra. 1998-ban megalakult a Faluszépítő Egyesület, ahol mindenben segítséget nyújtott amiben csak kellett. 

Szintén a Körösladányért Elismerő Oklevelet érdemelte ki Jónás Tibor, aki az elmúlt években végzett munkájának elismeréseként, Körösladány város hírnevének gyarapításáért vehette át kitüntetést. Jónás Tibor egyedi fémből készült alkotásai számos elismerést kaptak már.

Kovács-Goda József tevékenységét ugyancsak Körösladányért Elismerő Oklevéllel ismerték el. A 90’-es évek közepétől kezdte fotózni a Körösladányban zajló társadalmi, és sporteseményeket. Szinte minden nagy rendezvényen jelen volt, és megörökítette a soha vissza nem térő pillanatokat, az akkor még manuális fényképezőgépével. A mai napig töretlen lelkesedéssel saját digitális fényképezőgépével szinte minden rendezvényről készít fotókat, amit saját Facebook-oldalán publikál. Mindezt szabadidejében, minden anyagi szolgáltatás nélkül teszi.

A Körösladányi Napok a hétvége további részében is számos érdekességgel várja a látogatókat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában