Programsorozat

2024.07.07. 15:26

Kulturális és sportnapokat, mézes fesztivált, fogathajtó emlékversenyt rendeztek Dobozon - galériával

A XXVI. Dobozi Kulturális és Sportnapokat, illetve annak részeként XVI. Dobozi Mézes Fesztivált és a XIV. Dobozi Fogathajó Emlékversenyt rendezték a hétvégén helyi kastélyparkban. A kulturális és sportnapok ezúttal is számos érdekességgel várták az érdeklődőket.

Papp Gábor

Köves Mihály, Doboz polgármestere elmondta, legfőbb céljuk, hogy olyan valódi közösségi program valósulhasson meg, ami kellemes kikapcsolódást és élményt nyújt a helyieknek és a más településekről érkező látogatóknak. A kétnapos rendezvény keretében tartották meg a kulturális és sportnapokat, a mézes fesztivált és a fogathajó emlékversenyt. Az eseménysorozatot dr. Kovács József országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg szombaton reggel. 

kulturális és sportnapok, mézfesztivál, Doboz
A kulturális és sportnapok részeként rendezték meg a mézfesztivált Dobozon
Fotó: Lehoczky Péter

Kulturális és sportnapok rengeteg érdekességgel

Mindig nagyon fontos része az eseménysorozatnak a Körös-parti főzőverseny, amelyen ezúttal harmincnégy csapat állt rajthoz. Az önkormányzat ingyenesen biztosította az alapanyagot, a birka- illetve sertéshúst, valamint a mézet az ételek főzéséhez. Nagyon sok birka- és sertéspörkölt készült, de mézzel is készültek különböző finomságok, például csirkemell és marhahús is. A csapatok többségét főként helyiek alkották, dobozi kollektívák, intézmények, civil szervezetek, baráti társaságok, de mellettük szép számmal neveztek a környező településekről is. Tavaly egyébként kevesebb csapat főzött, a változást pozitívan fogadták a szervezők. Az önkormányzat maga is vállalt egy főzést, félezer embert vendégeltek meg sertéspörkölttel.

A vasárnap még a reggeli órákban horgászversennyel kezdődött, illetve más programok is szolgálták a kikapcsolódást. Délután pedig előbb Jó ebédhez szól a nóta, műsort ad a Dobozi Népdalkör, a Dobozi Ifjúsági Néptánccsoport, a Dobozi Gondozási Központ szenior tánccsoportja, a dobozi aerobicosok, Sztojka Attila, illetve a Show & Bors koncertje várható.

Köves Mihály kitért arra, hogy már a szombati nap is jól sikerült. Megtartották az elszármazottak találkozóját, Király Sándor és barátai is felléptek, akiket a Ludas zenekar kísért. Kalán Judit, Péter Sramek, Komlósi Kata és partnere, az Abba Show – dívák egyaránt műsort adtak, este pedig liget party volt Dj Ironnal.

Kiváló helyszín a kastélypark

A polgármester kiemelte, hogy a rendezvényre szép helyszínként szolgált a kastélypark, amire jó hatással voltak az elmúlt napok esőzései is, de maguk a karbantartási munkák is jól sikerültek. Egy kertész önkéntes rengeteget tett hozzá ehhez a szakértelmével és szorgalmával.

A források szerint Doboz már a 12. században hatvan méhkassal rendelkezett. A település nagyrendezvényét, a Dobozi Mézes Fesztivált is ez a tevékenység ihlette. A mézes bor, a mézes pálinka, a mézzel készült ételek igazi gasztronómiai élményt nyújtanak az érdeklődőknek.

A XIX. század közepén Wenckheim Rudolf gróf európai hírű versenyistállót hozott létre Dobozon. Ennek állít emléket évek óta a nemzetközi fogathajtó emlékverseny. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában