Siker

2024.07.02. 15:45

Matematikaversenyek során remekelt Budai Máté

Második helyezést ért el az országos Szőkefalvi-Nagy Gyula Matematikai Emlékversenyen Budai Máté, a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium tizedik osztályos diákja. A fiatalember nem csak ezen a megmérettetésen remekelt, több rangos versengésen, matematikaversenyen szerzett hasonlóan kiváló helyezéseket.

Papp Gábor

A Bolyai János Matematikai Társulat Csongrád-Csanád Megyei Tagozata ebben a tanévben már a 60. alkalommal hirdette meg a Szőkefalvi-Nagy Gyula Matematikai Emlékversenyt. A tanév folyamán az első két fordulóban a középiskolák minden évfolyamának 6-6 feladatot küldtek, amelyeket a matematikaversenyben résztvevők egyénileg készítettek el.

Budai Máté és dr. Oroszné Honfi Valéria sokat dolgoztak a sikerekért.
Budai Máté és dr. Oroszné Honfi Valéria sokat dolgoztak a sikerekért.

Máté remekelt a matematikaversenyen

Budai Máté elmondta, kifejtős feladatokat kellett megoldaniuk egyebek mellett a geometria, a függvénytan, illetve az egyenletek témakörében. Az első két fordulóból a legjobbak kerültek be a szegedi fináléba, ahol hasonló, de még a korábbinál is nehezebb feladatok vártak a fiatalokra.

Dr. Oroszné Honfi Valéria, Máté matematikatanára kiemelte, a tantárgyból általában kétféle versenyen vehetnek részt a fiatalok, az egyikben tesztet kell megoldaniuk, a második típusú megmérettetésen pedig kifejtős feladatokban kell számot adniuk a tudásukról.

– Utóbbi feladatok teljesen eltérnek az órai anyagtól, éppen ezért speciális felkészülést igényelnek – tette hozzá a szakember. – Emiatt elsősorban ilyenkor az előző évek feladataira koncentrálunk. Székely András kollégám külön, egyénileg is foglalkozott Mátéval. A személyes tehetséggondozás ugyanis nagyon fontos, hogy egy fiatal kibontakoztathassa a benne rejlő talentumot, amelynek részeként részletesen átbeszélték az indoklás menetét.

Külön öröm számukra, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel kötött együttműködés keretében Dr. Kosztolányi József egyetemi docens is mentorálja Mátét. Máté egyébként bár reál beállítódású, nagyon szépen fogalmazta meg gondolatait, öntötte azokat formába, ami nagyon sokat jelentett a későbbi siker szempontjából.

A fiatal elmondta, a döntőben négy órát kaptak a feladatok megoldására. Kérdésünkre kifejtette, érezte, hogy nem sikerült rosszul a verseny, ugyanakkor – tette hozzá – azt nem tudhatta, hogy miként teljesítettek a többiek a döntőben, így sok kérdés volt benne azzal kapcsolatban, hogy milyen helyen végez majd a fináléban. Elárulta, hogy talán a geometriai feladat volt a legnehezebb, a legösszetettebb a számára.

Dr. Oroszné Honfi Valéria elmondta, Mátéról már kilencedik osztályban, az órai munkán is lehetett érezni, hogy kifejezetten tehetséges matematikából.

– Emellett szerencsés alkat is, hiszen szeret versenyezni, legyen szó tesztekről vagy kifejtős kérdésekről – tette hozzá. – Vannak, akik kifejezetten nem szeretik utóbbi feladatokat, mert azokat sokkal nehezebb fejben összerakni.

Máté elárulta, hogy általános iskola hetedik osztályában, az akkor tanult algebra során kezdte el érezni, hogy a matematika közel áll hozzá. A jövőjét is ebben az irányban képzeli el, szeretne matematikus lenni, vagy egy ahhoz közel álló hivatást választani.

Egymást érik a kiváló eredmények

Ahogy említettük, Máténak nem ez az egyetlen kimagasló eredménye. A szintén nagyon rangos és magas nagyon versenyzőszámmal lezajlott Arany János versenyen az országos 12. helyen végzett. A Zrínyi Ilona megyei versenyen a harmadik helyet érdemelte ki. A Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen a különdíjat vehette át.

A Békés Vármegyei Matematika Versenyen első helyezést ért el, ahogy a Hajnal Imre Matematika Versenyen is kiválóan teljesített, hatodik lett és dicséretben részesült. A következő nagy kihívás pedig az OKTV, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny lesz számára. Az iskolában kiemelt figyelmet szentelnek a tehetségek kibontakoztatására. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában