Medgyesegyháza

2024.07.25. 12:56

Régészek lepték el a Lagzi-dűlőnél a földvárat

Immár harmadik esztendeje folyik ásatás Medgyesegyháza határában, a Lagzi-dűlőnél lévő földvárnál. Idén nyáron egy tucatnyi régész dolgozik a terepen, akik munkájuk végéhez közelednek.

dr. Nagy Szilvia

A több alföldi lelőhelyre is kiterjedő tudományos régészeti kutatás évek óta zajlik, Medgyesegyháza határában idén nyáron is  Szeverényi Vajk és Priskin Anna irányítja az ásatást – olvastuk a Medgyesegyházi Hírmondó Facebook-oldalán

régészek, födvár, Lagzi-dűlő, Medgyesegyháza
Visszatértek a régészek a Lagzi-dűlőhöz. Fotó: Szikszai Bálint/Beol.hu/Medgyesegyházi Hírmondó

Tucatnyi régész kezdi hajnalban a munkát

A Lagzi dűlőhöz július elején érkezett meg három régész és kilenc régészhallgató, akik  a nagy hőség miatt hajnali 5-6 órától kora délutánig dolgoznak a terepen. Szeverényi Vajk, a debreceni Déri Múzeum régésze hangsúlyozta, reméli, hogy lesz majd forrás a későbbiekben tovább folytatni a sáncokkal és árkokkal körülvett település feltárását, amelynek virágkora időszámításunk előtt 1300 és 1100 közé tehető. Felidézte, hogy a 12 éve futó projektben a mintegy 30 hektáros, monumentális medgyesegyházi erődített településen találtak először emberi maradványokat. 

– Az első évi munkánk különleges lelete az árok aljában eltemetett, bronz hajkarikákat viselő fiatal nő csontváza volt, akit Helénának neveztünk el. Aztán tavaly az árok betöltéséből előkerült egy szép, apró rovátkolásokkal díszített arany hajkarika, ami az év lelete lett. Idén még nem bukkantunk a korábbi évekhez hasonló páratlan kincsre, de az előttünk álló pár nap hozhat még meglepetést, másrészt fontos következtetésekre jutottunk – részletezte a szakember, aki társaival épp az erődített település legkülső, harmadik árkának átvágását fejezi be. Hozzátette, ez az árok a legmélyebb és a legszélesebb, így bizonyára fontos védelmi funkciót látott el annak idején.

– Az igaz, hogy minden alkalommal tűt keresünk a szénakazalban, hiszen a védőárkok több száz méteren, sőt, kilométereken át futnak, de az biztos, a geofizikai mérések is bizonyítják, hogy akadnak még bőven leletek a földben, érdemes a bronzkori „kincsek” után kutatni. Az ásatás a héten lezárul, következnek a különböző technológiai vizsgálatok, például Heléna radioizotópos kormeghatározása. A leleteket átmossuk, restauráljuk, leltárba vesszük; következtetünk az egykori emberek étkezési szokásaira, vándorlásaira. Jövőre újra pályázunk, hogy legyen anyagi forrásunk visszatérni Békés vármegyébe, Medgyesegyházára – sorolta Szeverényi Vajk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában