Látványos folyamat

2024.08.27. 06:33

Elkezdték az agancstisztítást a Körösvölgyi Állatpark dámszarvas bikái is

Augusztus második felében a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén, a Körösvölgyi Állatparkban a dámszarvas bikák is agancstisztításba kezdtek.

Vincze Attila

A dámszarvasok egy hónappal később tisztítják agancsukat, mint a gímszarvasok. A Körösvölgyi Állatparkban három különböző korú dámszarvas bika is él, akiknél már látványos az agancstisztítás folyamata adta hírül a nemzeti park.

dámszarvas, agancs, tisztítás
A Körösvölgyi Állatpark dámszarvas bikái is elkezdték az agancsukat tisztítani. Fotó: Urbancsok Éva / KMNP

Az állatok fején díszlő agancs mostanra teljesen kifejlődött és az azt tápláló, vérerekkel gazdagon átszőtt szőrös bőrre, a háncsra vagy barkára már nincsen szükségük. A dámszarvasok ilyenkor agancsukat fák törzsének, ágainak, egyéb tereptárgyaknak dörzsölik és mechanikai úton távolítják el, tisztítják le a viszkető barkától fejdíszüket. A teljes folyamat néhány nap alatt lezajlik, de akár hosszabb időbe is beletelhet. Ezt követően válik teljesen láthatóvá és szabaddá a kifejlett agancs, mely októberre teljesen készen áll a dámszarvasok szaporodási időszakára, a barcogásra.
Aki kíváncsi rá, nézze meg ezt az érdekes folyamatot testközelből a Körösvölgyi Állatparkban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában