A megkopasztás veszélyes

2024.08.04. 11:53

Békéscsabai kertész tanácsai: így lesz egészséges és szép a fű

Hankó János békéscsabai kertész, a Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke több mint 30 év alatt gyűjtött tapasztalatait osztotta meg a fűvel, a fűnyírással kapcsolatban. Arról is beszélt, hogy a nagy hőségben miként járjunk el, hogy a fű ilyenkor is kert dísze maradjon.

Nyemcsok László

Hankó János kiemelte, mindig öt centiméter magasan tartja a gyepet, ez az optimális magasság, hiszen a hőséget, a kánikula miatti stresszt is jobban bírja így a fű. A heti egyszeri nyírást tartja a legmegfelelőbbnek. Ha ennél sűrűbben vágjuk a füvet, akkor rengeteg tápanyagot vonunk ki a talajból is, hiszen a fű azon részét vágjuk, ahol a raktározás történik. Amennyiben nagyon megkopasztjuk a gyepünket a hőségben, akkor a szép zöld pázsitból rövid időn belül tarló lesz.

fű, fűnyírás, hőség
A fű akkor szép, ha minden évszakban figyelünk rá, a hőségben is megvannak a kezelésének a szabályai. Illusztráció: Shutterstock

Először a megfelelő környezetet kell kialakítani

A kertbarát kör elnöke kiemelte, látja és olvassa, hogy sok helyen a fű megbetegszik, a gyomok megjelennek az állományban, kiritkul a pázsit, amit a kártevők pusztítanak.

– A gyepnél is a jó alapokra lehet csak építkezni. Ahhoz, hogy szép füvünk legyen, ami hosszú ideig a kert vagy az udvar dísze, először a megfelelő környezetet kell kialakítani – hangsúlyozta. – A talajnak, amibe vetünk majd, illetve amire a gyepszőnyeget terítjük, jól összedolgozottnak kell lennie. Jó levegő- és vízáteresztő-képesség szükséges, amihez megfelelő talajszerkezet kell. A talajban a tápanyagok is megfelelő mennyiségben legyenek megtalálhatók.

Hankó János szerint legjobbak a hazai fűmagkeverékek

Kitért arra, talán a legfontosabb a vetőmag-kiválasztás. Saját tapasztalatai szerint a legjobbak a hazai fűmagkeverékek, ő a szarvasira esküszik.

– A keverékek összetételben hasonlítanak egymásra, hiszen ugyanaz a 3–4 fajta alkotja ezeket, de érdemes szem előtt tartani, hogy sok nem itthon termett – ecsetelte. – A vetésnél nagyon fontos az optimális mennyiség kijuttatása. Én mindig 5-6 dkg/m2 mennyiségben vetem a füvet. Mások kevesebbel. A vetésnél elengedhetetlen az indító tápanyag kijuttatása, én mindig komplex műtrágyát használok. Végül a megfelelő öntözés – leginkább az automata öntözés – biztosítása szükséges. Ha az általam felsoroltak teljesülnek, akkor a legfontosabb lépést megtettük, hogy szép gyepünk legyen.

A fű öntözésénél is követhetünk el hibákat

Hankó János szólt arról, a kikelt füvet vagy gyepszőnyeget kezelni, védeni kell. A legfontosabb kérdés mindig az, hogy mikor vágjuk először a friss füvet.

– Én mindig akkor nyírom le először, amikor meghajlik a fű. Ezt nem lehet centihez kötni, ezt látni kell – hangsúlyozta. – Az öntözésnél is követhetünk el hibát, ami gyengítheti vagy megbetegítheti a gyepünket. Nálam bevált a mindennapos öntözés a megfelelő időben és mennyiségben. Nagyon fontos, hogy a talajnak kell nedvesnek lennie, és nem a növénynek, mielőtt beáll az este. Az éjszakai, illetve a késő esti öntözés kedvez a gombás megbetegedéseknek. Az öntözés segít a stressz elviselésében is a gyepnek. Akkor öntözünk jól, ha nem csucsog, de nem is kopog a talaj.

Ha időben felismerjük a bajt, a betegséget, megfelelően védekezhetünk

A békéscsabai kertész beszélt arról, hogy a tápanyag-utánpótlás is rendkívül fontos. Többféle szert is használhatunk, de arra mindig figyeljünk, hogy a megfelelő időben váltsunk, hiszen míg tavasszal használhatunk nitrogénben gazdag tápanyagot, a nagy melegben a káliumban gazdagabb tápanyagot részesítsük előnyben, mert ez a növény stressztűrő hatását is erősíti. A tápanyagpótlás gyakorisága függ a használt anyagoktól is, de a 4-6 hét legyen a minimum.

– Teljesen nyilvánvaló, hogy ezeket betartva, követve is megbetegedhet a gyepünk, hiszen az időjárásra nem tudunk hatással lenni. Sokat segíthet azonban, ha időben felismerjük a bajt, a betegséget, és megfelelően védekezünk – ecsetelte. – Mindenre van megoldás, de a legfontosabb, hogy aki odafigyel, és jó kondícióban tartja a füvét, az nagy valószínűséggel meg is tudja védeni. Azért nem ajánlok konkrét tápanyagot, vegyszereket, mert mindenki másra esküszik, és nagyon sokféle van forgalomban, másrészt pedig minden kert más és más.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában