Fúvós jubileum

2024.08.18. 19:05

55 éve a fúvószenétől hangos Tótkomlós - galériával

Nagy élet, zenei élet, fúvószenei élet van Tótkomlóson. Napokon keresztül a fúvószenétől hangos a város, hiszen most zajlik a 10. nemzetközi fúvószenekarok fesztiválja, a tótkomlósi napok keretében. Van még egy fontos dátum: a házigazdák zenekara fennállásának 55. jubileumi évét ünnepli. Egy fantasztikus kiállítás emlékezteti a nosztalgiázókat a zenészek s a zenekaruk minden jeles pillanatára.

Csete Ilona

Tótkomlós belvárosának ikonikus épületében, a Komló Szállóban láthatók a fúvószenekar tárgyi emlékei, dokumentumai, a korai zenekar (1969-től) tagjainak, karnagyainak a fényképei, sok zenekari napló, a régmúlt idők krónikái, a fellépős ruhák s rengeteg fénykép, ami nemzedékről nemzedékre bemutatja a zenekar boldog életét. És megszámlálhatatlan trófea, kitüntetés, elismerő oklevél a világ minden tájáról.

fúvószene, Tótkomlós, évforduló
Balról Krcsméri János, Laukó Pálné Erna néni, Forró Gyula. A szerző felvétele

– Olyan felemelő érzés ezek között a tárgyak, emlékek közt lenni, olyan csodásan szép, mint maga a zenekar – e szavakkal köszöntötte a kiállítás szombati megnyitójának a résztvevőit Klement János, aki maga is 1973 és 1998 között aktív tagja volt e zenei közösségnek.

Krcsméri János karnagy üdvözlő szavai és kiváló zenészeinek (Kovács Klára, Kovács Lehel kürtösök) műsorszáma után a volt zenekari tag vállalkozott arra, hogy a régmúlt idők emlékei, élményei, történései a jelen zenekarosai és a jelenlévő vendégek számára is elevenen éljenek. 

Egy álom vált valóra 1969-ben

Visszaidézte a kezdeteket: Tótkomlós akkori értelmiségének, pedagógusainak álma, akarata volt az, ami e zenekar létrejöttét megalapozta 1969-ben.

– A lelkesedés határtalan volt, az anyagi körülmények, a zenei tudás szűkös, de egyre bővülő. Karnagyaink Komáromi Lajos, Máté Mátyás, Géczi Gusztáv voltak és az akkori legaktívabb patrónusaink: Laukó Pálné Erna néni, Krcsméri Jánosné Ancsi néni, Kurai Gyuláné Zsuzsa néni, Malya Zoltánné Piroska néni. Erna néni vigyázó szemei a mai napig aktívan kísérnek minket – fűzte hozzá Klement János a személyesen is megjelent Laukó Pálnéra mosolyogva. Majd sorolta az évtizedek sikereit, az 1983-as évig jutva, amikor karmesterük lett Krcsméri János. A szakmai fejlődésben ismét nagyot lépett a zenekar, 1987-ben eljutottak először nyugatra, s kinyílt számukra a világ.

– 1986-ban Forró Gyula zenei tanulmányai befejeztével átvette az akkor még úttörő zenekar irányítását, ő lett a karnagyuk. 

A fúvószenei fesztivál első programja volt a kiállítás megnyitója. A szerző felvétele

Igazgyöngyökből fényesedő zenekari ékszer

– Azóta valahogy így működik a zenekarok élete: a zeneiskola zenepedagógusai kiválogatják az igazgyöngyöket, ékköveket a jelentkezők közül, majd a megfelelő tudás megszerzését követően átadják a kis zenekarba, ahol Forró Gyuszi csiszolgatja, fényesíti őket, hogy alkalmasak legyenek nagy zenekarba való bekerülésre, majd Krcsméri János felfűzi őket a zenekar ékszerébe. A „kis zenekar” látszólag a „nagy zenekar” sikereinek árnyékában él, de ez csak látszólagos, hisz a gyerekek ugyanazok. Az ott folyó munka értéke felbecsülhetetlen, hiszen a két zenekar szimbiózisban él. Önálló koncertjeik szakmailag jól megalapozottak, gyönyörűen, fegyelmezetten játszanak, tagjaik a korosztályuknak megfelelő megméretéseken kiemelkedő eredményeket érnek el – hangzott el a visszatekintésben. Klement János összegezte az elmúlt harminc évben elért sikereket is, amik a zenekart igazán európai hírűvé tette.

Európai hírűvé vált a komlósi fúvószenekar

Számtalan nemzetközi fesztiválon vettek részt, mérették meg tehetségüket. Rendszeresen arany minősítéssel érkeztek haza s ezen relikviák mind ott láthatók a kiállítás tárgyai között, dicsőítve a zenekart, a Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekart.

Szó volt a hazai és a nemzetközi kapcsolataikról, a szlovák fúvós hagyományokról, zenekarokkal való szoros együttműködésekről, személyes barátságokról, például Adam Hudec elnökkel, aki a szlovák fúvószenei szövetség tiszteletbeli elnöke.

– Mivel az 55 az majdnem 100 és már sokan nincsenek közöttünk. Egy gyertya meggyújtásával és egy szál virággal emlékezzünk meg róluk. Az égi zenekarban boldog a lelkük, hogy mi itt újra együtt vagyunk. A jó emlékezet őrizze meg nevüket – hangzott el.

Karnagyok, a meghatározó személyiségek

– Krcsméri János 41 éve, Forró Gyula 37 éve áll a zenekara élén. A személyes kitüntetéseken túl minden egyes elismerés, ami itt található, nagyban az ő érdemük is. Életüket tették fel erre az ügyre. A zenekarok szempontjából meghatározó és megkerülhetetlen személyiségek. Szakmai teljesítményük maga a zenekar. Kiváló zenepedagógusi munkájuk bizonyítéka sok kiváló zeneművész, aki kinőtt ebből a csapatból. Ezen a pályán eddig eljutni nagy alázatra, elhivatottságra és mérhetetlen mennyiségű munkára van szükség. Gratulálunk! Fantasztikus teljesítmény – hangsúlyozta Klement János majd a karnagyoknak szólt a taps ekkor.

A kiállítás megnyitója után jubileumi koncertet adott a Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar és a Tótkomlósi Gyermek Fúvószenekar a multifunkciós téren, hamisítatlan fesztiváli hangulatot teremtve indulókkal, nyitányokkal, a klasszikus művek mellett a könnyebb műfajt is (musical filmzenék) bemutatva. Az elkövetkező napok is gazdag zenei élményeket kínálnak.

A fúvósok tárgyi emlékeiket vonultatták fel az elmúlt 55 évükről. A szerző felvétele

Fővédnök: e szép hagyományt támogatni kell!

A rendezvény fővédnöke, Erdős Norbert a hivatalos megnyitón szombaton este úgy fogalmazott, ezt a szép hagyományt támogatni kell. Hiszen ez már a 10. nemzetközi találkozó. Létjogosultságát az is igazolja, hogy minden alkalommal hazai és külföldi zenekarok elfogadják a komlósiak invitálást, így tettek idén is.

– 1969 jeles dátum, majd a gyermek fúvószenekar megalakulása is mérföldkő volt a helyiek életében. A civil, zeneszerető közösség, a város nagy odafigyeléssel segítette ezt a példaértékű munkát mindig. Amit a két zenei együttesben végeztek a zenészek és a karnagyok az pedig követendő a jövő nemzedékének. Szerintem Tótkomlóson nincs olyan család, amelyik ne kötődne a fúvószenekarokhoz. A civil támogatásokon keresztül, az utóbbi időszakban 16 millió forintot sikerült intézni  e közösségnek. Ehhez a rendezvényhez pedig hasonló forrásból, 8 millió forint anyagi segítség érkezett – mondta a politikus és sikeres, fúvószenei élményekben gazdag napokat kívánt minden résztvevőnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában