2024.08.19. 17:27
Straub Dezső lehidalt a rengeteg halételtől Gyomaendrődön - galériával, videóval
Toldi Balázs polgármester megnyitotta, onnan pedig már nem volt megállás. Rotyogott a halászlé rengeteg csapatnak köszönhetően a gyomaendrődi Erzsébet-ligetben hétfőn reggeltől. Augusztus 20-áról, nemzeti ünnepünkről sem feledkeztek meg a szervezők, az ünnepi beszédet dr. Smiri Sándor, a Gyomaendrődi Járási Hivatal vezetője tartotta. Az egyházak vezetői megszentelték az új kenyeret, amit aztán meg is vágtak.
Gyomaendrődön 26. alkalommal hirdették meg a nemzetközi halfőző megmérettetést. Dr. Csoma Antal zsűrielnök – aki a kezdetektől a verseny szervezője – kiemelte, a nagy hagyományokkal bíró rendezvény célja a halételek népszerűsítése és a halászat, horgászat, mint ősmesterségek megismertetése.
Az idén 26 csapat csaknem negyven halétellel nevezett, melyek között a legnépszerűbb a halászlé, de az egyéb kategóriában a füstölt hal, az angolnapaprikás és különféle sült halak is megtalálhatók voltak.
A zsűri neves szakemberekből állt össze, a főzőcsapatok az ország több pontjáról érkeztek: csapatot küldött a Balatoni Halgazdaság, négy bográcsban főzött a Bajai Halászléfőző Lovagrend és itt volt a vasvári Hal Haverok nevű főzőcsapat. A határokon kívülről Nagyenyed és Marosludas csapatai is színesítik a főzőcsapatok táborát.
A nap házigazdája Straub Dezső színművész, horgásznagykövet volt, aki elmondta, a felhozatal láttán nem is érti, miért csak először van itt.
A rendezvény fővédnöki tisztét Toldi Balázs polgármester és dr. Hunya Miklós, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének elnöke látta el. A gasztronómiai fővédnök Tímár Attila gyomaendrődi mesterszakács volt.
Straub Dezső lehidalt a rengeteg halételtől Gyomaendrődön
Fotók: Dinya Magdolna