Edzés

2024.08.26. 17:50

Dobozon tréningezik a magyar német juhászkutya IGP válogatott

A hétvégén, szombaton és vasárnap Dobozon tréningezik a magyar német juhászkutya IGP válogatott. A program nyilvános, az érdeklődők is megtekinthetik majd délutánonként. A magyar német juhászkutya IGP válogatottja a közelgő világbajnokságra készül, amelyet október 1-e és 6-a között rendeznek meg a németországi Meppenben.

Papp Gábor

Demény Levente, a Békés vármegyei esemény egyik főszervezője, magyar német juhászkutya IGP válogatott edzésével kapcsolatban elmondta, az ötvenedik WUSV VB közeledik, aminek éppen a kerek szám miatt az anyaország, Németország ad otthont októberben. A világbajnokságra öt magyar versenyző kvalifikálta magát, mellettük Dobozra érkeznek a csapatkapitányok és más versenyzők is. Utóbbiak szintén kérhetnek segítséget az edzéshez, az értékeléshez.

német juhász, válogatott , Doboz
Somoskövy Bence többszörös magyar bajnok és válogatott Ulrich von der Winterschal nevű kutyájával. Fotó: Demény Levente

Doboz kiváló helyszín a német juhászkutyák edzéséhez

Kérdésünkre Demény Levente kifejtette, Doboz egészen kiváló infrastruktúrával rendelkezik, az edzéseknek helyet adó sportpálya a liget mellett található, amelynek árnyas fái és természeti környezete lehetőséget adnak a kutyasétáltatásra, a rekreációra is. A település polgármestere, Köves Mihály és az önkormányzat is támogatja a sportágat, Doboz több alkalommal adott már helyet sikeres versenyeknek. A résztvevők pedig szabadidejükben szívesen keresik fel Szanazugot is. A résztvevők az elmúlt években nagyon megkedvelték a települést.

A székhely természetesen Németországban van

Az említett WUSV, azaz a die Weltunion der Schäferhundvereine, a Német Juhászkutya Klubok Világszövetsége. A szervezet összefogja az országok fajtaklubjait a német juhászkutya egységes fajtastandardjának megőrzése érdekében. Összehangolja a tenyésztéssel és képzéssel, neveléssel és tartással kapcsolatos előírásokat és ajánlásokat. Székhelye Németországban, Augsburgban van.

A válogatott és a csapatkapitányok. Fotó: Demény Levente

A rendőrkutyák képzéséből ered

Az IGP egyike a sportkutyás ágazatoknak. A rendőrkutyák képzéséből ered, hiszen a három ágazata, a nyomkövetés, az engedelmes, és az őrző-védő munkák a szolgálati kutyák profilja.

A szakemberek úgy is fogalmaznak, hogy az IGP a szolgálati kutyakiképzés „művészi szintre” emelése. A versenyen minden indulónak mindhárom ágazattípust teljesítenie kell, a sportágban legmagasabb IGP 3-as szinten. Az ágazatok mindegyikére 100 pont adható, így maximális pontszám 300. Ez adja majd a verseny végső sorrendjét. A nyomkövetés egy külső helyszínen, füves területen, vagy szántóföldön zajlik, ezt a versenyszám sajátosságai miatt nem lehet közelről végignézni. Az engedelmes részben egy maghatározott feladatsort kell teljesíteni, amiben többek között láb melletti menetelés, palánk-és akadályugrás, ültetés, állítás, fektetés szerepel, még az őrző – védő rész a rendvédelmi kutyakiképzés alapjait tartalmazza. Arra is figyelni kell, hogy maguk a kutyák is jól érezzék magukat, ezt állatvédelmi szempontból is lényegesnek tartják.

Tavaly hazánkban volt a vb

A tavaly – 35 év után ismét – Magyarországon, Győrben rendezték meg a WUSV világbajnokságot. A magyar csapat a 35 induló ország között a 3. helyen végzett, ami elképesztő teljesítmény volt. Egyéniben a 150 induló között volt 7, 15, és 23 helyünk is.

Ezzel az eredménnyel Magyarország letette névjegyét az IGP legjobbjainak „asztalára”.

A főszervező kiemelte, az edzést bárki ingyenesen megtekintheti, hiszen szeretnék, ha minél többen kedvet kapnának, hogy saját kutyáikkal is belevágjanak az edzésekbe.

– Egyre többen nyitottak erre, köztük fiatalok is. Nagyon jó kikapcsolódásról van szó – tette hozzá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában