Összefogás

Tegnap, 13:23

Jön az árvíz: Dankó Béla és békési polgármesterek is dolgoznak a gátakon - galériával

Polgármesterek, településvezetők érkeztek a Békés vármegyei 2. számú választókerületből szerdán reggel Neszmélyre, hogy részt vegyenek az árvízi védekezésben. Hét polgármester és egy alpolgármester csatlakozott Dankó Béla országgyűlési képviselőhöz, aki vasárnap este óta dolgozik együtt a helyiekkel a gátak, védművek megerősítésén.

Papp Gábor

– A helyiek több munkába is bevontak. Az egyik legfontosabb feladat a vasúti töltés, illetve annak átjáróinak megerősítése volt homokzsákokkal, ebbe kapcsolódtam be először. Illetve éjszaka is több alkalommal kint voltam, hogy segítsem az őrszolgálatban lévőket – nyilatkozta megkeresésünkre az árvízi védekezésről Dankó Béla. 

árvízi védekezés, Dankó Béla, neszmély
A polgármesterek, köztük Kálmán Tibor is, szerdán reggel csatlakoztak Dankó Bélához (jobbra) az árvízi védekezésben. Fotó: Jenei Péter

Árvízi védekezés: békési polgármesterek is csatlakoztak

Az országgyűlési képviselő elmondta, a példa ragadós volt, a választókerület hét polgármestere, Kálmán Tibor, Békés, Lipcsei Zoltán, Köröstarcsa, Valánszki Róbert, Dévaványa, Kardos Károly, Körösladány, Kiszely Imre, Hunya, Kláricz János, Bucsa, Molnár József, Csabacsűd polgármestere és Molnár Etele, Szarvas alpolgármestere ajánlotta fel segítségét, és érkezett meg a helyszínre szerdán a kora reggeli órákban, hogy bekapcsolódjon a védekezésbe.

Homokzsákokat pakoltak

– Előzetesen természetesen egyeztettünk a helyiekkel, illetve a szakemberekkel. A 2013-as árvíz tapasztalatai alapján elmondható, hogy akkor az óriási nyomás miatt a megerősített vasúti töltéseknél, átjáróknál is néhány helyen átszivárgott a víz, buzgárok alakultak ki. Így a kritikusnak vélt helyekre újabb homokzsákokat pakoltunk át a településvezetőkel és persze a helyiekkel közösen – tette hozzá Dankó Béla. – Így azonnal lesz mihez nyúlni. A Békés vármegyei településvezetők csapata szerda estig, késő délutánig marad a helyszínen, hogy részt vegyen a munkálatokban.

Megerősítették a gátakat

Dankó Béla elmondta, a helyzet jelenleg nyugodt, a védekezés előkészítése megtörtént, mindenütt megerősítették a gátakat.
– A tetőzést péntek estére várják, de a levonulás várhatóan a 2013-as árvíznél több időt vehet igénybe, már csak azért is, mert Ausztriában hó is esett az elmúlt napokban, aminek olvadásra éreztetheti hatását – fogalmazott Dankó Béla, aki kiemelte, óriási összefogást lát a védekezésben. Akad, aki az egyik szomszédos településről tekert át biciklivel, hogy kivegye a részét a munkából, más autóval érkezett, és olyanra is akadt példa, hogy többen jöttek együtt. Nagyon sok az önkéntes, az emberek átérzik, hogy minden kézre szükség van. 

Folyamatos a védekezés. Fotó: Jenei Péter

– Itt Neszmélyen a szolnoki vízügyesek segédkeznek. A gyulaiak, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai is óriási munkát végeznek a védekezésben. Minden elismerés megilleti őket is. A katasztrófavédelem munkatársai és a katonák ugyancsak hatalmas feladatokat látnak el – mondta az országgyűlési képviselő.

Az elmúlt napokban Orbán Viktor miniszterelnök, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és szerdán Sulyok Tamás köztársasági elnök is ellátogatott Neszmélyre, hogy a helyszínen tájékozódjon a védekezésről

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában