Nemzetközi együttműködés

2024.09.03. 13:41

Energetikai projektekre pályázik Békéscsaba

Energetikai pályázatok benyújtásáról döntött a minap Békéscsabán, a városházán tartott ülésén a városi közgyűlés pénzügyi, gazdasági és tulajdonosi bizottsága – ismertette Opauszki Zoltán városi tanácsnok, a bizottság elnöke. A város cége cseh, portugál, lengyel, szlovák, szlovén és osztrák partnerekkel együttműködve igényel támogatást.

Licska Balázs

Energetikai projekteket valósítanak meg Békéscsabán, ha sikeresek lesznek a pályázatok

Az önkormányzat kiemelten fontosnak ítéli az energetikai és környezetvédelmi célú, valamint a békéscsabaiak életminőségét javító fejlesztéseket. Ilyen beruházások megvalósítására a hazai és európai uniós operatív programok mellett közvetlen európai uniós forrásokra is lehet pályázni, nemzetközi együttműködések révén. Ezek a kapcsolatok a várospolitikai célok segítésén túl Békéscsaba nemzetközi ismertségét és hírnevét ugyancsak növelik – írta Opauszki Zoltán a Facebook-oldalán

Energetikai projekteket valósítanak meg Békéscsabán, ha sikeresek lesznek a pályázatok
Energetikai projekteket valósítanak meg Békéscsabán, ha sikeresek lesznek a pályázatok

Hozzátette: a város cége, a Békéscsaba Energia ESCO Kft. cseh, portugál, lengyel, szlovák, szlovén és osztrák partnerekkel együttműködve pályázik támogatásra, a projektek esetén a támogatási intenzitás 95 százalékos. Aztán sorolta is, hogy mire igényel támogatást Békéscsaba.

  • Az egyik projekt keretében legfeljebb 20 önkormányzati mérési ponton alakítanának ki automatizált leolvasási rendszert, kiépítenék az adattovábbítási struktúrát, illetve egy applikáción megjelenítenék a mérési adatokat. A projekt második részelemeként a Békés Megyei Könyvtár épületében teljes okosmérési struktúrát és egy arra épülő, mesterségesintelligencia-alapú épületmenedzsment-rendszert alakítanának ki. A tervek szerint a szenzorok például hőmérsékletet, páratartalmat, szálló port mérnének.
  • A másik projekt során egy energetikai információs pont kialakításával a piaci feltételeket és az integrált épületfelújítási szolgáltatási ajánlatokat fejlesztené Békéscsaba, egyebek mellett épületauditokat végeznének, helyszíni bejárással és termokamerás felvételekkel a tervezett beruházások helyszínén. A helyi rendezvényeken a környezettudatosságot, lakossági és vállalati energetikai mintaprojekteket népszerűsítenének.
  • A harmadik projekt részeként támogatnák, megerősítenék a közép-európai energiaközösségek létrehozásának és fejlesztésének folyamatát. Európai szintű adatbázist hoznának létre, továbbá szakértői hálózatot alakítanának ki a projektben érintett valamennyi országból.

Opauszki Zoltán hangsúlyozta: az önkormányzat arra törekszik, hogy Békéscsaba nemzetközi, jelentős támogatási programok keretében is felkerülhessen Európa térképére. Hogy stabil, megbízható partnerségi együttműködéseket alakítsanak ki, amelyek lehetővé teszik később további nemzetközi pályázatok benyújtását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában