Megszűnik a megállapodás

8 órája

Nem fizetett a cég, repülnek a Bird e-rollerei Békéscsabáról - galériával

Az önkormányzat megszünteti Békéscsabán a Bird rollerekkel kapcsolatos, közösségi e-rollerszolgáltatásra vonatkozó megállapodását a Vilii Fly Magyarország Kft.-vel – erről is döntött csütörtökön a városi közgyűlés. Ugyanakkor, mivel a békéscsabaiak megkedvelték a közösségi e-rollerszolgáltatást, az önkormányzat pályázatot ír ki egy ilyen rendszer működtetésére.

Licska Balázs

Tavaly tavasszal indult el a közösségi e-rollerszolgáltatás Békéscsabán a Vilii Fly Magyarország Kft.-vel kötött megállapodás értelmében, akkor repültek ki szerte a városban a Bird e-rollerei. A közterület használatáért eleinte a cég nettó 45 ezer, majd nettó 200 ezer forintot fizetett havonta, erre az évre a díj nettó 235 ezer forintra emelkedett. 

e-roller, Békéscsaba, közgyűlés
Mivel a békéscsabaiak megkedvelték a közösségi e-rollerszolgáltatást, az önkormányzat pályázatot ír ki egy ilyen rendszer működtetésére. Fotó: Bencsik Ádám

Nem fizette a cég a közterület-használati díjat

A közelmúltban a szakbizottság tárgyalta, hogy mi legyen a közösségi e-rollerszolgáltatással, ugyanis a cég tartozást halmozott fel, nem fizette rendszeresen a közterület-használati díjat. Akkor Gittinger Dániel ügyvezető elmondta: a közösségi e-rollerszolgáltatás erősen szezonális jellegű Békéscsabán, és voltak olyan hónapok, amikor csak veszteséggel tudták működtetni a rendszert; mindennek okait is ismertette.

Pályázatot írnak ki a rendszer működtetésére

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) az ülésen megerősítette, hogy tartozást halmozott fel a cég. Bár kapott ígéretet arra, hogy ezt rendezi a kft., ez nem történt meg. Ezért az együttműködés nem folytatható, meg kell szüntetni a szerződést – ezt egyébként felmondási idővel teszik meg. Ugyanakkor, mivel a közösségi e-rollerszolgáltatást megkedvelték a békéscsabaiak, az önkormányzat nyilvános pályázatot ír ki, hogy kiválasszon egy vállalkozót a rendszer működtetésére. Úgy véli, az lenne a megfelelő, ha helyi vállalkozó szolgáltatna.

Bevált Békéscsabán a közösségi e-rollerszolgáltatás

Horváth László (Fidesz-KDNP) szerint általában szabályosan közlekednek a használók az e-rollerekkel. Azt kérte, lehetőség szerint legyen zökkenőmentes az átállás az eddigi és a leendő szolgáltató között. Paláncz György alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint is segítették az e-rollerek a közlekedést. Kiemelte, hogy mivel különböző zónákban lehet korlátozni az e-rollerek sebességét, biztonságosabb is a közösségi e-rollerszolgáltatás, mint a saját e-roller használata.

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) arról beszélt, hogy Békéscsaba településszerkezete pont alkalmas arra, hogy legyen a városban közösségi e-rollerszolgáltatás. Mivel autóval problémás a közlekedés a belvárosban, az e-rollerek remek alternatívát jelentenek.

Szarvas Péter átadta a városi közgyűlés elismeréseit Bugyinszki Tamás és Seres Sándor számára. Fotó: Bencsik Ádám

Átadták a közgyűlés elismeréseit az ülésen

Az ülés elején Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) átadta a városi közgyűlés elismerését, egyrészt Bugyinszki Tamás, másrészt Seres Sándor számára, akiket méltattak is.

Bugyinszki Tamás 1992-ben csatlakozott a polgárőr-mozgalomhoz, 1995-ben alapította meg a Békéscsabai Városi Polgárőrséget, amelyet azóta is vezet. A polgárőrök közösen járőröznek a rendőrökkel, ott vannak a temetők környékén, a városi piacon, az önkormányzati rendezvényeken. A civil életben nevelőszülőként dolgozik, feleségével közösen hátrányos helyzetű gyermekeket nevelnek. Kiemelkedő karitatív tevékenységet végez, részt vesz a segélyezési akciókban.

Seres Sándor író, újságíró 1974-ben lett a Békés Megyei Népújság munkatársa, ahol 1989-ig dolgozott a belpolitikai rovatnál, cikkeiben a kétkezi munkát végző emberek életét mutatta be. 1989-ben részt vett a Délkelet alapításában, dolgozott a Napi Délkelet, a Heti Délkelet, a Csabai Polgár és a Kelet munkatársaként. Az elmúlt években két könyve – amelyek a Délkeletről és a Népújságról szólnak –, valamint a Facebook-oldalán közzétett írásaiból egy trilógia jelent meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában