Tököktől az almákig

2024.09.06. 06:35

Megbirkóztak az aszállyal, elhozták kerti javaikat a kondorosi Fehérliliomba

Helyi, kiskerti termékbemutató nyílt csütörtökön délután Kondoroson, a Fehérliliom Népfőiskola Béres Lajos Gyógynövényházában. Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere megnyitójában elmondta, immáron több mint fél évszázada alakult a Kondorosi Kertbarát Kör, melynek egyik alapítója Béres Lajos volt.

Nyemcsok László

Termelői kiállítás a Fehérliliom Népfőiskolán

Fotó: Bencsik Ádám

Hozták magukat a kiskerttulajdonosok, és ezzel együtt portékájukat is a kondorosi Fehérliliomba. Megnyílt ugyanis csütörtökön délután a hagyományos, őszi termékbemutató, mely szombatig látogatható. Ribárszki Péter kiemelte, korábban a kondorosi mellett a szarvasi, gyomaendrődi, békésszentandrási és időnként a csabai kertbarátok is megjelentek portékájukkal, miként a kondorosiak is részt vettek a társzervezetek programjain. Immáron azonban mindenki önállóan rendezi meg a saját kiállítását.

– Ettől azonban nem szegényebb a kiállítás, csodálatos kerti javakat láthatnak az ide betérők – emelte ki Ribárszki Péter. – Sokszor csodával határos módon tudták előállítani azokat a gyümölcsöket, zöldségeket, amikkel megjelentek. A pusztító aszály a kiskerteket, az ott termesztett növényeket sem kerülte el. Ennek ellenére olyan portékát hoztak el, mely mindenki számára figyelemre méltó és követendő példa.

Fotó: Bencsik Ádám

Melis Zoltán, a Kondorosi Kertbarát Kör elnöke hangsúlyozta, több mint száz tagot számlál a kertbarát kör, és mindig örömmel mutatják be egymásnak, a látogatóknak az általuk termelt kerti javakat.

Ezek a gyümölcsöket és zöldségeket egyaránt magukban foglalják a paradicsomtól, paprikától a különböző tökféleségekig, az almákig, szőlőkig. Természetesen a termések mellett az ezekből előállított készítményeket is kiállítják a lekvároktól a pálinkákig. A kiállítás kerti javait megáldotta Tuska Tibor kondorosi, evangélikus lelkész.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában