Füzesgyarmat

3 órája

Megduplázták a gyermekszületési támogatás összegét

Több intézkedést is bevezettek Füzesgyarmaton az elmúlt időszakban, hogy javítsák az észak-békési város demográfiai helyzetét. Koncz Imre polgármester beszélt a vállalkozásindítási és munkahelyteremtő támogatásról, a közszolgáltatási ösztöndíjról, a helyi lakástámogatásról és a gyermekszületési támogatásról is.

Licska Balázs

A gyermekszületési támogatás összegét 50-ről 100 ezer forintra növelték

Forrás: shutterstock

Fotó: Andrew Angelov

A vállalkozásindítási és munkahelyteremtő támogatásról elmondta: szolgáltató és hiánypótlónak mondható vállalkozás indítása esetén 500 ezer forint támogatást biztosítanak. Amennyiben egy meglévő mikro- vagy kisvállalkozás munkahelyet teremt, akkor alkalmazottanként 1 millió forintot adnak, legfeljebb tíz munkatársig. Egy keretösszeget is meghatároztak, hogy erre a támogatási formára mennyit szánnak idén: ez 13 millió forint.

A közszolgáltatási ösztöndíjjal a felsőoktatásban tanuló, tehetséges fiatalokat szólítanák meg. Azt szeretnék ugyanis elérni, hogy – miután végeztek –, Füzesgyarmaton telepedjenek le és itt kamatoztassák a megszerzett tudásukat. Hozzátette: fel kell mérni a vállalkozások, az intézmények és az önkormányzat szakemberigényét. A közszolgáltatási ösztöndíj összege havi 50 ezer forint, a 2024/25-ös tanévre erre a célra 5 millió forintot különítettek el.

A helyi lakástámogatásról kifejtette: 500 ezer forint vissza nem térítendő és 1,5 millió forint visszatérítendő támogatást adhatnak annak, aki Füzesgyarmaton vásárol lakást, családi házat. Kikötötték azonban, hogy az ingatlannak összkomfortosnak kell lennie, és legalább 8 millió forint értékűnek. Koncz Imre polgármester a gyermekszületési támogatásról elmondta: évek óta változatlanul 50 ezer forint volt gyermekenként, ezért az összeget megduplázták, 100 ezer forintra emelték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában