Újra együtt

2024.09.15. 10:02

Találkoztak a volt József Attila Általános Iskola egykori diákjai, tanárai – galériával, videóval

A negyvenöt évvel ezelőtt, 1979 szeptemberében indult legendás békéscsabai József Attila Általános Iskola korábbi diákjai, pedagógusai, dolgozói számára rendeztek szombaton találkozót az egykori intézményben, illetve a Lencsési Általános Iskolában. A jó hangulatú eseményre mintegy 250-300-an látogattak el, hogy felidézzék a volt József Attila Általános Iskola falai között átélt élményeket, emlékeket.

Papp Gábor

A találkozó nyitóakkordjaként szombaton délután 2 órakor emlékfát ültettek az egykori József Attila Általános Iskola előtt, majd a programnak ez a része az intézmény aulájában folytatódott.

József Attila Általános Iskola, találkozó, emlékek, iskola, Lencsési
Sok szép emléket idéztek fel a békéscsabai József Attila Általános Iskola egykori tanárai, diákjai. Fotó: Bencsik Ádám

József Attila Általános Iskola: újra találkoztak

A találkozó ezen részében Vida András, a jogutód Lencsési Általános Iskola igazgatója – aki a József Attila Általános Iskolában is dolgozott vezetőként és pedagógusként – köszöntötte a megjelenteket, majd Fülöpné Fischer Katalin, az egyik főszervező emlékezett a kezdeti időszakra.

Szerettük az iskolát, és egy különleges helyzetben dolgozhattunk mi, alapító tagok, 1979-ben. Egy új iskolát elindítani hatalmas dolog, de tanárként nem csak a szellemi kihívásokra készültünk, hanem például a takarításba is beszálltunk. S ötleteltünk, hogy mi legyen a profil. Testnevelés tagozatos osztályokat indítottunk, sok sportrendezvényünk, sportnapunk volt. A tanulmányi versenyeken szép eredményeket értünk el a sok kiváló diáknak köszönhetően. 

Szólt a József Attila Szavalóversenyről, amelynek kitalálója és éveken át szervezője is volt.

Belső tévélánccal kezdtek

Érdekességként megemlítette, hogy az iskolában már 1979-ben belső tévélánc működött, amit bevontak az oktatásba, illetve rendezvényekbe, megemlékezésekbe is. – Ennek kapcsán az a valótlan hír is járta a városban, hogy az igazgatónő ül az irodájában, kapcsolgatja a tévét, és belehallgat az egyes osztályok óráiba. Ebből persze egy szó sem volt, nem is lehetett igaz – árulta el az anekdota hátterét, majd elmondta, 1979-ben elsőtől az ötödikig jártak gyerekek az iskolába, majd valamennyi évfolyam megtelt. – Lesz mit mesélni – fogalmazott köszöntőjében.

A találkozó nyitóakkordjaként emlékfát ültettek Fotó: Bencsik Ádám

Az eseményt az intézmény volt pedagógusai részéről Fülöpné Fischer Katalin, dr. Kovács Lászlóné, Kisháziné Tóth Mária és Uhrin Edit szervezte.

Boldogok vagyunk, hogy itt vagytok

– Nagyon boldogok vagyunk, hogy itt vagytok, és sokan vagytok. Talán nem végeztünk rossz munkát – fordult már köszöntőjében a megjelentek felé dr. Kovács Lászlóné. Ezt követően szólt arról, hogy bár az épület már más funkciót tölt be, de mindenkit sok szép emlék fűz ahhoz.

Közel ezer diák is járt az iskolába

Vida András, a Lencsési Általános Iskola igazgatója elmondta, a legmagasabb tanulói létszám a József Attila Általános Iskolában elérte a 983-at, és ekkoriban lakásnapközi is működött.
– Sokakat kötnek nagyon szép élmények ehhez az időszakhoz – emelte ki. – Azután ország- és városszerte lefelé ívelő demográfiai hullám kezdődött, és 2010-ben született arról döntés, hogy a Lencsési lakótelep két iskoláját, a József Attila és a Szabó Pál téri Általános Iskolát összevonják. 2011-től új élet kezdődött, de a régi is folytatódott. A hangulat, a szellemiség öröklődött, azt továbbvittük. Kiemelte, hogy az eseményre Csonki Béla kollégája segítségével összeállítottak egy múltidézést, amely sok száz fényképet vonultat fel a József Attila iskola múltjával kapcsolatban.

Jó szellemiségű iskolába jártak

Kovács Anikó, aki a korábbi diákok részéről vett részt a szervezésben elmondta, nagyon örültek az iskola egykori pedagógusai kezdeményezésének, hogy létrejöjjön a találkozó.  – Nagyon szerettem ide járni, kedveltem az alsós tanítókat, a felsős tanárokat. Jó szellemiségű iskola volt közösségi élettel, táborokkal, tábortűzzel, együtt énekeltünk, játszottunk, együtt fociztunk – idézte fel az általános iskolás éveket.

Jótékonysági programot is szerveztek

Anikó a találkozóval párhuzamosan egy jótékonysági programot is szervezett. Előzetesen a megkeresésére sokan ajánlottak fel tombolanyereményeket, a tombolából befolyt összeggel pedig a résztvevők képletesen örökbe fogadják az utódiskola számítástechnika-termét, aminek hűtését segítik. A csapat a régi József Attila Általános Iskola megnézése után átsétált, a Lencsési Általános Iskolába, ahol rendhagyó osztályfőnöki óra, totó, tombolasorsolás várta a résztvevőket, egy 1,5 literes whisky-re is lehetett licitálni az említett jótékonysági célok érdekében, és persze sok-sok beszélgetés is következett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában