Békéscsabai vásár

2024.09.04. 14:33

Tartás, közösség, identitás: közfoglalkoztatási kiállításon mutatják be értékeiket – galériával, videóval

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg szerdán a Békés Vármegyei Közfoglalkoztatási Kiállítást a Békés Vármegyei Kormányhivatal Békéscsaba főterén, a Szent István téren. Az esti órákig tartó eseményen ötven Békés vármegyei település kiállítóhelyén lehet megismerkedni a közfoglalkoztatás változatos formáival. Emellett a közfoglalkoztatási kiállítás idén nemzetiségi értékek bemutatásával is bővült.

Papp Gábor

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke a közfoglalkoztatási kiállításon elmondott köszöntőjében nagyon fontosnak nevezte azokat a rendezvényeket, amelyeken Békés vármegye értékei jelennek meg.

közfoglalkoztatási kiállítás, dr. Takács Árpád, értékek, települések
Dr. Takács Árpád és Réthy Pál örömmel kereste fel a közfoglalkoztatási kiállításon a székelyföldi, Kovászna megyeiek standját is. Fotó: Lehoczky Péter

Közfoglalkoztatási kiállítás: értékeket mutatnak be

– A közfoglalkoztatási kiállítás mindig is ilyen volt – tette hozzá. – Szerdán mintegy ötven kiállítóhelyen egészen sokféle érdekességet láthattunk. A teljesség igénye nélkül savanyúságok, gyümölcslevek, befőttek, szörpök, füstölt áruk, tejtermékek, kézműves termékek, homoktövis, mézeskalács egyaránt színesítették a palettát. Emellett az érintettek segítséget kaphattak ahhoz, hogy a közfoglalkoztatásból a versenyszférába kerüljenek át, de a kormányablakbusz szolgáltatásai is elérhetőek voltak, illetve a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának „Közös érték az egészség” elnevezésű programját ugyancsak megismerhették a látogatók. A nemzeti összetartozás bizottságának alelnökeként kiemelte, az erdélyi Kovászna megyéből is érkeztek vendégek az eseményre. Emellett öt nemzetiség is bemutatta értékeit a kiállításon. 

Nagyon sokat jelent a közfoglalkoztatás

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta, településvezetőként kijelenthető, érzik, értékelik a közfoglalkoztatási rendszer előnyeit, értékeit és eredményeit. 

Megtelt a Szent István tér az érdeklődőkkel. Fotó: Lehoczky Péter

– Településvezetőként tudjuk, milyen előnyökkel jár, hogy a kormány 11-12 éve működteti és fenntartja a rendszert – emelte ki. – Tudjuk, hogy milyen terhet vesz le a rendszer a vállunkról. A közfoglalkoztatásban dolgozók munkájának eredményeként  minden településen csökkennek a szociális feszültségek, növekszik, erősödik a rend, és fennmarad nagyon sok ember fegyelmezett munkavégzési képessége, ami azt jelentheti, hogy sokan visszatérhetnek a versenyszférába, az állami vagy a közszférába. Kiemelte, számos érték jelent meg idén is Békéscsaba főterén.

Békés vármegye volt az első

Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár úgy fogalmazott, elsőnek és kezdeményezőnek lenni mindig nagyon komoly felelősség. – Ezt a felelősséget Békés vármegye felvállalta 2012-ben; egy olyan időszakban, amikor a hazai közfoglalkoztatás éppen elkezdődött, és nagyobb eredményei még nem voltak – folytatta a gondolatot, utalva ezzel arra, hogy az országban elsőként Békésben rendezték meg a közfoglalkoztatási kiállítást. Mint mondta, rengeteg kritika illette a foglalkoztatási formát. 

Egy ilyen környezetben vállalni a felelősséget, megmutatni azokat az értékeket, amelyek nagyon rövid idő alatt képződtek, tiszteletreméltó. Mostanra tizenegy helyszínen vannak vármegyei kiállítások, és hetedik alkalommal rendezik meg Vajdahunyad várában az Országos Közfoglalkoztatási Kiállítást. Azok az értékek, amelyek ebben a foglalkoztatási formában benne vannak, joggal tartanak számot az érdeklődésre a társadalom és az állampolgárok részéről.

 

Kitért arra, hogy a támogatási forma nem csak foglalkoztatáspolitikai célokat szolgál, a források a vidékfejlesztést, a helyi identitás megőrzését, a helyi munkakultúra feltámasztását, az aktivitás erősítését egyaránt segítették és segítik.  Felidézte, hogy 2016-ban havi több mint 200 ezer volt a közfoglalkoztatottak átlagos száma hazánkban, ma ez a szám 67 ezerre tehető. Hozzátette, Békés vármegye nagyon sok szempontból, mind a közfoglalkoztatás, mind a foglalkoztatás szempontjából innovatív megye.

„Mesés Békés”

Szép jó napot, Mesés Békés! – kezdte köszöntőjét dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja utalva ezzel a Munkácsy múzeum egyik kötetére is.  – Találó a cím, hiszen Békés valóban mesés hely – fogalmazott. – Amikor körülnéztünk Békéscsaba főterén láthattuk, hogy mesés helyen járhattunk. Az elmúlt tíz évben folyamatosan megújuló Békéscsaba reformkori főterén. Hangsúlyozta, a termőföldjeink megműveléséhez, a családok fenntartásához gazdakéz, munkáskéz kell, és egymás iránti béke kell.

Akik érzik a vármegyei termékek illatát, ízét, kézbefogják a szőttest, a fafaragást, a különböző termékeket, pontosan tudhatják mennyi munka, verejték és szorgalom van mögöttük. Tudni fogják mit gondolunk hagyományról, tiszteletről, akaratról és munkáról. Itt a téren és a mindennapokban Békés vármegye és vármegye települései a világ közepét jelentik számunkra, amiért felelősséggel tartozunk.

Békében Békésben

Azzal kapcsolatban, hogy mit adott nekünk a közfoglalkoztatás, dr. Takács Árpád elmondta, bérlakásokat a fiatalok számára, sajtüzemet, falusi turizmus szálláshelyet, falumúzeumot, zöldég- és gyümölcsfeldolgozót, szárítóüzemet, szőlőültetvényt, sajtoló üzemet, a termálvíz hasznosítását, pékséget, savanyító üzemet, belvízelvezetést, közútépítést-, takarítást- és karbantartást. Emellett adott térburkoló elemeket, vályogtéglát, asztalosipari termékeket, virágládákat, padokat, buszmegállókat, kerítéselemeket, bútorokat, ajtókat, ablakokat, munkaruhákat, kukorica-, burgonya-, görögdinnyetermesztést, tyúk-, liba-, marha-, bárány-, sertés- és kecsketartást. 

Dr. Takács Árpád, Szarvas Péter, Réthy Pál és Herczeg Tamás Fotó: Lehoczky Péter

– A közfoglalkoztatás ezen kívül tartást, néplelket, identitást, közösséget, sorsközösséget adott. S bebizonyosodott az, hogy ahol van innováció, ahol van jövőkép, ahol világosak a célok, ott van eredmény. A településeink jól tudják a sikerért és az eredményért mindennap tenni kell. Itt mi Békés vármegyében minden nehézség ellenére akarjuk a sikert – hangsúlyozta. 

Kitért arra, hogy öt nemzetiség is jelen volt a programon. Ennek kapcsán kifejtette, a nemzetiségek nélkül nincs múltunk, nincs jelenünk, és nélkülük nincs békési jövő, nincs magyar jövő. – Nem csak államalkotó tényezők, hanem vármegye alkotó tényezők is, hiszen Békés vármegyében egyedülálló módon hét nemzetiség él több száz éve békében, közösségben, biztonságban – emelte ki. – Így élünk mi, ahogy a csabai szlovákok mondják "békében Békésben".

A díjazottak és a települések képviselői Fotó: Lehoczky Péter

Átadták a Békés Vármegye Értékteremtő Közfoglalkoztatásért díjakat 

  • Gerendás önkormányzata - Fukszné Mezei Márta munkatárs
  • Körösladány önkormányzata - Jónásné Tóth Eszter munkatárs
  • Mezőberény önkormányzata – Budainé Kovács Edit munkatárs
  • Gyomaendrőd önkormányzata – Jancsó László munkatárs
  • Zsadány önkormányzata – Lunkán Gyöngyi munkatárs
  • Kisdombegyház önkormányzata – Szilasi Sándorné munkatárs
  • Tótkomlós önkormányzata – Szecskó Mónika munkatársa
  • Gyomaendrődi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály – Ácsné Papp Katalin munkatárs
  • Békéscsabai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály – Hanyeczné Nagy Éva
  • Békés Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály Krnyán Mónika munkatárs.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában